Ruská polícia zadržala Navalného na demonštrácii, ktorú rozohnala

Ruská polícia v utorok večer zadržala vodcu ruskej opozície Alexeja Navalného, ktorý prišiel na nepovolenú demonštráciu v centre Moskvy a porušil tak domáce väzenie. Informovali o tom tlačové agentúry.

30.12.2014 08:02 , aktualizované: 21:39
Alexej Navaľný, Navaľnyj, Rusko, demonštrácia,... Foto: ,
Ruská polícia večer zadržala vodcu ruskej opozície Alexeja Navalného, ktorý prišiel na nepovolenú demonštráciu v centre Moskvy.
debata (312)

Agentúra TASS napísala, že polícia sa Navalného rozhodla odviezť späť domov. Podľa agentúry AFP policajti zadržali tiež viac než sto účastníkov protestu. Podľa televízie Dožď sa na Manéžnom námestí pri Kremli zišlo niekoľko tisíc ľudí a zásahové jednotky najmenej 245 z nich zadržali.

„Zadržali ma. Ale nemôžu zadržať všetkých,“ napísal na svojom twitterovom účte známy bloger a ostrý kritik ruského prezidenta Vladimira Putina.

Stúpenci Navalného sa rozhodli usporiadať v utorok demonštráciu po tom, čo súd o viac ako dva týždne urýchlil vynesenie rozsudku v procese s bratmi Navalnými. Súd Alexeja Navalného odsúdil na podmienečný trest väzenia za údajnú spreneveru a jeho brata na nepodmienečný trest väzenia. Rozsudok vyvolal kritickú reakciu aj v USA a Európskej únii.

Navalnyj, obklopený svojimi stúpencami, sa podľa agentúry AFP blížil k Manéžnemu námestiu, kam bol protest zvolaný, keď ho zadržalo niekoľko policajtov a s použitím násilia ho strčili do pristaveného auta.

Manéžne námestie, ležiace pri Kremli, strážia početné policajné jednotky a prístup na neho znemožňovali bránili železné zábrany. Policajti dav najprv vyzvali na opustenie námestia a potom všetkých s použitím sily vytlačili preč.

„Nemohol som na Manéžne námestie prísť. Ale to neznamená, že to nemôžete urobiť vy. Vyzývam vás všetkých, aby ste neodchádzali. Nemôžu zadržať všetkých,“ napísal skôr na Twitteri známy bloger a ostrý kritik ruského prezidenta Vladimira Putina po tom, čo ho polícia odviezla domov.

Navaľnyj dostal podmienečný 3,5-ročný trest

Známy kritik ruského prezidenta Alexej Navaľnyj dostal za údajnú spreneveru 3,5-ročný podmienečný trest, jeho bratovi Olegovi súd uložil rovnako dlhý trest, avšak nepodmienečný.

Prokuratúra žiadala desať rokov väzenia. Známy bloger vždy tvrdil, že ide o politický proces. Obhajcovia už oznámili, že sa proti verdiktu odvolajú.

Ruský opozičný líder Alexej Navalný a jeho... Foto: SITA/AP, Pavel Golovkin
Alexej NavalnýM Rusko, Ruský opozičný líder Alexej Navalný a jeho manželka Júlia

Pôvodne sa verdikt očakával až 15. januára, stúpenci známeho aktivistu však na tento termín ohlásili veľké protestné zhromaždenie. Obaja muži čelili obvineniam zo sprenevery, ktorej sa údajne dopustili voči francúzskej kozmetickej firme Yves Rocher a ďalšej spoločnosti.

Spreneveriť mali spolu vyše 30 miliónov rubľov (vyše 430-tisíc eur).

Navaľný je v prísnom domácom väzení už vyše ôsmich mesiacov. Popredného kritika politiky Kremľa známeho predovšetkým odhaľovaním korupcie vo vládnych kruhoch ešte v júli minulého roka usvedčili zo sprenevery v úrade gubernátora Kirovskej oblasti, kde pôsobil ako poradca.

Pôvodný trest v podobe päťročného pobytu vo väzení mu neskôr zmenili na podmienečný. V apríli ho súd v Moskve uznal vinným z ohovárania a udelil mu pokutu vo výške 300-tisíc rubľov (v prepočte viac ako šesťtisíc eur).

Ruskí experti podľa serveru newsru.com predpokladajú, že odsudzujúci verdikt môže nepriaznivo ovplyvniť ekonomiku, pretože môže byť vnímaný ako signál o ovzduší v krajine, kde ktokoľvek môže byť potrestaný za čokoľvek. Skeptici ale predpokladajú, že biznis aj tak počíta do budúcnosti s najhorším.

Alexej Navaľnyj patril k hlavným vodcom masových demonštrácií proti režimu ruského prezidenta Vladimira Putina na prelome rokov 2011 a 2012. Je pokladaný za najviac charizmatického a vplyvného Putinovho odporcu, hoci jeho popularita a vplyv sú oproti hlave štátu oveľa obmedzenejšie, vzhľadom na takmer zanedbateľnú úlohu opozície a nezávislých médií v Rusku.

Kremeľ sa zdržiava komentára. „Nijako to nekomentujeme (…) Toto nie je téma pre mimoriadne hlásenie prezidentovi,“ povedal Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

Už vlani bol Navaľnyj odsúdený na päťročný trest, neskôr zmenený na podmienku, za údajný podvod a spreneveru 16 miliónov rubľov v jednej drevárskej firme v procese, ktorý odporcovia režimu označili za vykonštruovaný.

Napriek tomuto rozsudku Navaľnyj vlani v septembri vo voľbách moskovského starostu získal druhú priečku s 27 percentami hlasov. Právoplatné odsúdenie je v Rusku prekážkou prípadnej kandidatúry v prezidentských voľbách, ktoré by sa mali konať v roku 2018.

312 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #podmienečný trest #demonštrácia #Alexej Navaľnyj