Veľké talianske mestá zakázali silvestrovskú pyrotechniku

Milánske úrady zakázali na Silvestra v celom meste odpaľovanie ohňostrojov. Pred milánskym dómom sa nesmie piť zo sklenených fliaš a pohárov, informovala agentúra DPA. Podľa agentúry APA zákaz odpaľovania pyrotechniky vyhlásili aj ďalšie veľké talianske mestá vrátane Neapola.

30.12.2014 17:30
debata (4)

Starosta Milána Giuliano Pisapia oznámil, že v severotalianskom veľkomeste tento rok na Silvestra a na Nový rok nesmú byť odpaľované ohňostroje alebo petardy. Zdôvodnil to tým, že pred hlukom majú byť uchránení starší ľudia, malé deti i domáce zvieratá.

Tradičný novoročný koncert sa navyše pred milánskym dómom a v obľúbenej nákupnej galérii Viktora Emanuela musí zaobísť bez nápojov v skle.

V minulých rokoch boli pri silvestrovských oslavách v Taliansku vždy zranené stovky ľudí. Za nedodržanie zákazu odpaľovania pyrotechniky hrozí pokuta vo výške až 500 eur.

Podobné opatrenia už niekoľko rokov platia napríklad v Paríži, v centre ktorého sa kvôli silvestrovským oslavám zhromažďuje vždy niekoľko sto tisíc ľudí, a to najmä na triede Champs-Elysées a v okolí Eiffelovej veže. O polnoci sa tam ale k opakovanému prekvapeniu veľkej časti zahraničných turistov neozývajú delobuchy a nevylietajú do vzduchu delobuchy.

Parížska prefektúra zaviedla vo francúzskej metropole po roku 2000, v posledný deň v roku, zákaz voľného používania zábavnej pyrotechniky. Oficiálne tak urobila v snahe zabrániť zbytočným úrazom.

Cieľom je ale tiež obmedziť na minimum podpaľovanie áut na chudobných predmestiach, čo sa stalo jednou z obľúbených kratochvíľ nezamestnanej mládeže. Podpaľačským útokom má zabraňovať tiež zákaz (spravidla od 30. decembra do 2. januára) predaja benzínu a nafty do kanistrov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Neapol #Miláno #Paríž #Silvester #petardy #delobuchy #Silvester 2014