Jaceňuk: Krym nám vrátia naše deti alebo vnuci

Presne dvadsaťštyri hodín po trojhodinovej tlačovej konferencii prezidenta Petra Porošenka sa dve hodiny, ale rovnako v priamom televíznom prenose, pozhováral v utorok s novinármi aj premiér Arsenij Jaceňuk.

30.12.2014 19:00
Arsenij Jaceňuk, Ukrajina, premiér, tlačová... Foto: ,
Premiér Jaceňuk netajil iskrenie medzi ním a prezidentom Porošenkom, ale len za „zatvorenými dverami".
debata (265)

Zatiaľ čo prezident v pondelok teatrálne pred zrakmi prítomných podpísal dekrét o zrušení ukrajinskej neutrality, šéf kabinetu zase „šokoval" viacerými vyjadreniami na citlivé témy.

Napríklad na otázku o ďalšom osude Krymu vyhlásil: „Niet rýchlej a jednoduchej odpovede na otázku ako vrátiť Krym Ukrajine." Vzápätí ale dodal: „Ak nám pán Boh pomôže, tak ešte sa dožijeme jeho návratu pod našu kontrolu. Ak nie, tak to urobia naše deti alebo vnuci".

Za zatvorenými dverami

Premiér Jaceňuk netajil iskrenie medzi ním a prezidentom Porošenkom, ale len za „zatvorenými dverami". „Oficiálne vyhlasujem, ako premiér aj ako človek, že je medzi nami jednota. Mohli ste to, napokon, vidieť pred aj po voľbách," tvrdil šéf kabinetu s tým, že ak aj sú medzi oboma politikmi nejaké rozdielne názory, tak sa o nich diskutuje za „zatvorenými dverami".

„Ešte to by nám chýbalo, nedaj Boh, akési nedorozumenia medzi dvomi kľúčovými subjektami moci," zdôraznil Jaceňuk. Ako dôkaz jednoty názorov pripomenul podporu Porošenkovmu mierovému plánu týkajúcemu sa riešenia situácie v Donbase. Pritom ale viacerí pozorovatelia už dávno pripomínajú, že zatiaľ čo prezident je skôr naklonený mierovému riešeniu konfliktu s odporcami vlády v Kyjeve, premiér je za tvrdý tón rokovania na pozadí vojenskej sily. Nie nadarmo Jaceňuk opätovne pripomenul, že v práve v schválenom rozpočte na rok 2015 je na zbrojenie určených 90 miliárd hrivien (viac ako 4,6 miliardy eur).

Rekonštrukcia Donbasu

Na otázku, koľko financií bude potrebovať Ukrajina na obnovu zničenej časti Donbasu, premiér konštatoval, že to dnes nik nevie. „Naším cieľom je teraz získať na darcovskej konferencii prostriedky na rekonštrukciu vrátane Donbasu. V materiáloch mi napísali, že v prípade Donecka a Luhanska bude treba 100, 200, 500 miliónov. Nik nevie presne. A ani to nie je dôležité – dovtedy, kým opätovne nebudeme kontrolovať okupované územia a nepošleme tam odborníkov, ktorí budú schopní reálne odhadnúť škody na infraštruktúre," dodal Jaceňuk.

Na vine je Putin

Premiér Jaceňuk si neodpustil ukázanie prstom na ruského prezidenta Vladimira Putina ako na podľa neho hlavnú príčinu existujúcej občianskej vojny na východe krajiny.

Arsenij Jaceňuk počas tlačovej konferencie. Foto: SITA/AP, Efrem Lukatsky
Arsenij Jaceňuk, Ukrajina, premiér, tlačová konferencia Arsenij Jaceňuk počas tlačovej konferencie.

„Kvôli čomu Putin poslal svoju armádu na Ukrajinu? Brániť ruský jazyk? Ale veď celá Ukrajina hovorí po rusky. A ak treba, tak môžeme aj Rusom pomôcť s ruskou gramatikou," vyhlásil šéf ukrajinského kabinetu. Podľa neho neobstojí ani tvrdenie, že išlo o ochranu Donecka a Luhanska. „Ochránil. Pred kým? Bane nefungujú, mzdy sa nevyplácajú, rovnako ako ani dôchodky, a infraštruktúra je zničená. Navyše na pleciach Ruska leží 5-tisíc zabitých ľudí," pripomenul jednu stranu mince Jaceňuk. Tou druhou sú, a zaznieva to čoraz častejšie aj z úst ukrajinských politológov, civilné obete na povstaleckom území a obrovské škody spôsobené delostrelectvom vládnych jednotiek.

Pripravte sa na drahotu

V rámci otázok týkajúcich sa vnútropolitickej situácie, a hlavne najbližšej budúcnosti miliónov Ukrajincov, nezabudol premiér Jaceňuk zopakovať, že v rámci schváleného rozpočtu treba rátať s trhovými cenami za plyn, elektrinu a dodávky tepla pre maloodberateľov.

„S Medzinárodným menovým fondom máme dohodnutý plán zvyšovania cien a taríf. Od 8. januára budeme spoločne rokovať. V rámci nového rozpočtu dostane napríklad koncern Naftogaz dotáciu 32 miliárd hrivien (viac ako 1,6 miliardy eur). V tom predchádzajúcom to bolo 110 miliárd (viac ako 5,6 miliardy eur). Teda dotáciu sme skrátili o dve tretiny," informoval o konkrétnych krokoch vlády šéf kabinetu.

V súvislosti s toľko skloňovaným rastúcim sociálnym tlakom na jeho spoluobčanov však nezabudol pripomenúť: „Zachovali sme ale dotácie na odber všetkých druhov energií pre sociálne najzraniteľnejšie vrstvy obyvateľstva. Na túto dotáciu má podľa odhadu nárok 15 až 20 miliónov Ukrajincov. Prakticky je to skoro polovica občanov Ukrajiny," tvrdil o 47-miliónovej Ukrajine o. i. na utorkovej tlačovej konferencii premiér Jaceňuk.

© Autorské práva vyhradené

265 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina #Krym #kríza na Ukrajine #anexia Krymu