Škandináviu i Taliansko trápia rozmary počasia, nasnežilo aj na Sicílii

Rozmary zimného počasia, s ktorými bojuje v posledných dňoch západná Európa, momentálne najviac sužujú Škandináviu i Taliansko.

31.12.2014 14:08
zima, sneh, počasie Foto: ,
Zima a výdatné sneženie v posledných dňoch trápi celú západnú Európu.
debata (1)

Vo Fínsku sa po oteplení a hustom snežení ocitlo bez prúdu asi 20-tisíc domácností, Švédsko zase bojuje s poľadovicou a v Taliansku kvôli hustému sneženiu prevláda chaos najmä v doprave.

Vo Fínsku bol doteraz silný mráz, ktorý však náhle vystriedalo oteplenie. Nápor napadaného snehu, ktorý je kvôli teplotám nad nulou veľmi ťažký, nevydržali stromy. Popadané konáre na mnohých miestach už v utorok zničili elektrické vedenie. Ešte v stredu ráno bolo bez prúdu na východe krajiny 20-tisíc domácností, počas dopoludnia energetici obnovili dodávky zhruba polovice odpojeným odberateľom. S výpadkami však musia počítať naďalej.

Na celom území Švédska platí varovanie pred poľadovicou, teploty okolo nuly totiž spôsobujú roztápanie snehu a jeho následné namŕzanie. Šmykľavé cesty už v utorok potrápili mnoho vodičov a viedli k mnohým nehodám, pri ktorých zahynuli najmenej traja ľudia. Najvážnejšia je situácia na severe krajiny.

Sneh spôsobil chaos v Taliansku

Silvester v Taliansku sprevádza husté sneženie, na juhu krajiny kvôli tomu uzavreli niekoľko letísk, okrem iného aj v Brindisi, kde boli evakuovaní mnohí ľudia z talianskeho trajektu Norman Atlantic, ktorý v nedeľu zachvátil požiar.

Chaos zasiahol aj letisko v Neapole, kde niekoľkohodinové prerušenie letov spôsobili obrovské meškania nadväzujúcich spojov. Pod snehom sa ocitla neďaleká sopka Vezuv a zlé poveternostné podmienky zastavili trajektové linky z Neapola na ostrovy Ischia a Capri. Snežilo aj na Sicílii a zime sa nevyhol ani sever Talianska.

Sneh a mráz dorazili aj do Grécka. Na severe krajiny očakávajú meteorológovia v noci na Nový rok až dvadsaťstupňové mrazy. Všetky grécke mestá ponúkajú vyhrievané priestory pre ľudí bez domova. Kvôli šmykľavým cestám skolabovala doprava, polícia hlási množstvo nehôd a stovky uviaznutých vodičov. „Zostaňte doma. Čakáme ešte viac snehu,“ vyzvala polícia rozhlasom gréckych motoristov.

V stredu snežilo okrem iného aj na gréckych ostrovoch v Egejskom mori Lesbos a Limnos. Silný vietor zastavil v Egejskom mori trajektovú dopravu.

Pokojný posledný deň v roku, čo sa týka počasia, naopak meteorológovia predpovedajú Britom. Tých koncom minulého týždňa prekvapil mráz a sneženie, s čím sa ostrovná krajina niekoľko dní vyrovnávala. Teraz sú však už teploty nad nulou, na niektorých miestach sa očakáva dokonca až desať stupňov Celzia.

Sneh zasypal aj Francúzsko, juhozápad Nemecka, Švajčiarsko či Rakúsko. V horách na mnohých miestach preto platí lavínové nebezpečenstvo. Rakúske Tirolsko ohlásilo, že v horách zhruba od výšky 2-tisíc metrov nad morom platí tretí z piatich stupňov lavínového nebezpečenstva a kvôli tomu museli uzavrieť viacero cestných ťahov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #sneh #zima #západná Európa