Návrat Krymu Rusku je podľa Putina míľnikom ruskej histórie

Návrat Krymu Ruska je jednou z najdôležitejších udalostí ruskej histórie. V novoročnom prejave to vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin.

31.12.2014 14:24 , aktualizované: 17:33
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (434)

Ukrajinský polostrov Krym Rusko anektovalo napriek protestom medzinárodného spoločenstva tento rok v marci. „Láska k vlasti je jedným z najsilnejších a najviac povznášajúcich citov,“ uviedol prezident. Ruský patriotizmus sa vraj plne prejavil v „bratskej podpore obyvateľov Krymu a Sevastopoľa, ktorí sa rázne rozhodli vrátiť sa domov“.

„Táto udalosť zostane navždy jedným z najdôležitejších míľnikov histórie našej vlasti,“ dodal Putin. Prezident čelí najväčšej výzve za 15 rokov v najvyšších štátnych funkciách. Ruská ekonomika upadá do recesie v dôsledku poklesu cien ropy a západných sankcií uvalených práve kvôli anexii Krymu a podpore proruských separatistov na východe Ukrajiny.

Do nového roka sa však Putin vo svojej reči pozrel s istým optimizmom: „Tento rok bude taký, akým si ho sami urobíme, ako efektívne, tvorivo a účinne sa každý z nás zapojí.“

Vzhľadom na to, že sa prezidentov prejav tradične vysiela krátko pred polnocou miestneho času, vypočuli si jeho slová najprv obyvatelia najvýchodnejšej časti Ruskej federácie. V Moskve zaznie pred 22.00 SEČ.

Putin upozornil Obamu: Sme zodpovední za svetový mier

Vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom je možné rozvíjať len na princípe vzájomnej rovnosti. V novoročnom odkaze, ktorý adresoval americkému prezidentovi Barackovi Obamovi, to uviedol Putin. Zároveň pripomenul, že Rusko a USA sú zodpovedné za svetový mier.

Kremeľ na svojom webe zverejnil časť zoznamu s Putinovými želaniami svetovým štátnikom, v neúplnom zozname chýba ukrajinský prezident Petro Porošenko.

„Vo svojom prianí americkému prezidentovi Barackovi Obamovi ruská hlava štátu upozornila, že v budúcom roku si obe krajiny pripomenú 70. výročie víťazstva, za ktoré v protihitlerovskej koalícii bojovali bok po boku,“ uviedol tlačový odbor Kremľa.

„Ruský prezident pripomenul zodpovednosť Ruska a Spojených štátov za starostlivosť o svetový mier a ich mimoriadnu úlohu v tom, že čelia svetovým výzvam a hrozbám.“ V texte Putin tiež uviedol, že „úspešné rozvíjanie bilaterálnych vzťahov je možné len na základe vzájomnej rovnosti a rešpektu“.

V uvedenom zozname nechýba napríklad nemecká kancelárka Angela Merkelová, britský premiér David Cameron či francúzsky prezident Francois Hollande, ale aj maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý kritizuje západné sankcie voči Rusku.

434 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Barack Obama #mier #Vladimir Putin #Krym