K Taliansku mieri ďalšia loď s utečencami, ktorú opustila posádka

Talianska pobrežná stráž spoločne s plavidlami misie Európskej únie Frontex zabezpečila nákladná loď s približne 450 utečencami, ktorá vyslala vo štvrtok núdzový signál po tom, čo ju opustila posádka.

02.01.2015 12:19
debata (11)

Plavidlo s pokazenými motormi sa stalo úplne neovládateľným a hrozilo, že sa rozbije o brehy južného Talianska. Záchranný tím ale v piatok s pomocou vrtuľníka dostal na palubu šesť príslušníkov pobrežnej stráže, ktorí dokázali plavidlo stabilizovať a pripojili ho k islandskej lodi Tyr z misie Frontex, ktorá ho odtiahne do prístavu.

Šéf talianskej pobrežnej stráže Filippo Marini v piatok povedal, že loď je mimo nebezpečenstva. Obchodné plavidlo Ezadeen plaviace sa pod vlajkou Sierry Leone, sa v noci na piatok nachádzalo asi 65 kilometrov od juhotalianskeho prístavu Leuca. Kým nevysadili motory, loď sa pohybovala rýchlosťou siedmich uzlov (asi 13 kilometrov za hodinu). Lietadlo talianskej pobrežnej stráže ju objavilo, keď sa nachádzala asi 130 kilometrov od talianskeho pobrežia, a to vďaka núdzovému signálu vyslanému jedným z cestujúcich.

Na palube sú podľa Mariniho najmä utečenci zo Sýrie, a to vrátane žien a detí. Ide už o druhý podobný incident za posledné dva dni, keď sa uprostred mora ocitla loď s utečencami bez posádky. V utorok musela talianska pobrežná stráž zasahovať na lodi Blue Sky M plávajúcej pod moldavskou vlajkou. Na jej palube bolo skoro 800 utečencov prevažne zo Sýrie, posádka, ktorú tvorili pašeráci ľudí, ju ale ešte pred doplutím k Taliansku opustila.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #loď #utečenci