Taliansko šokovalo video: Unesené dievčatá prosia o pomoc, ide im o život

V Taliansku sa opäť intenzívne hovorí o osude dvoch mladých humanitárnych pracovníčok, ktoré uniesli koncom júla v Sýrii. Na internete sa totiž objavil nový videozáznam, na ktorom dievčatá žiadajú taliansku vládu o pomoc a tvrdia, že sú v bezprostrednom ohrození života.

02.01.2015 13:36
unesené Talianky Foto:
Na verejnosti sa po piatich mesiacoch objavilo nové video s unesenými mladými Taliankami, ktoré pracovali v Sýrii ako ošetrovateľky.
debata (18)

K únosu mladých žien sa prihlásili radikáli z fronty An-Nusra, ktorá vyznáva ideológiu teroristickej siete Al-Kajdá.

Nové správy o Grete Ramelliovej a Vanesse Marzullovej sa objavili prvýkrát po piatich mesiacoch. Ženy vo veku 20 a 21 rokov zmizli v Halabe, kde pracovali ako ošetrovateľky v rámci humanitárneho projektu, ktorý sa zameriaval na poskytovanie zdravotníckej starostlivosti.

Na krátkom videozázname sa obe ženy objavili zahalené v čiernom a jedna z nich so sklopenými očami v angličtine pred kamerou prosí o pomoc. Druhá drží nápis s údajným dátumom natáčania – 17. december 2014.

„Sme v bezprostrednom nebezpečenstve a môžu nás zabiť… Pokorne žiadame našu vládu a jej zástupcov, aby nás dostali domov ešte pred Vianocami. Vláda a jej zástupcovia sú zodpovední za náš život.“

Talianske ministerstvo zahraničných vecí síce ešte pravosť videa nepotvrdilo, spravodajská agentúra ANSA však s odvolaním sa na zdroje z bezpečnostných služieb tvrdí, že je autentické.

Talianska diplomacia riešila únos svojich občanov v Sýrii aj predvlani, kedy v zajatí skončili štyria novinári. Únoscovia ich však prepustili už po dvoch týždňoch.

O únosoch v Sýrii sa hovorí najmä v súvislosti s krutými praktikami radikálneho hnutia Islamský štát (IS). Jeho prívrženci vlani začali popravy západných rukojemníkov nahrávať na video a zverejnili aj zábery, ktoré predchádzali novembrovej smrti Američana Petra Kassiga, ale i predchádzajúcich vrážd amerických novinárov Jamesa Foleyho a Stevena Sotloffa a britských humanitárnych pracovníkov Alana Henninga a Davida Hainesa.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #teroristi #únos