Nepokoje neutíchli. Ukrajina hlási prvého padlého vojaka v novom roku

Ukrajina hlási prvého padlého vojaka, ktorý prišiel o život v novom roku v konflikte s proruskými separatistami na východe krajiny. Konflikt si od minuloročného apríla vyžiadal vyše 4 700 mŕtvych a spôsobil najhoršiu krízu vo vzťahoch medzi Ruskom a Západom od konca studenej vojny.

02.01.2015 16:53
Ukrajina, vojak, armáda, Vianoce Foto: ,
Ukrajinský vojak, ktorý operuje na východe Ukrajiny, ozdobuje provizórny vianočný stromček. Napriek dohodnutému prímeriu stále dochádza k lokálnym konfliktom a prestrelkám.
debata (159)

„V priebehu uplynulých 24 hodín v dôsledku provokatívnych akcií separatistov zahynul jeden ukrajinský vojak a ďalších päť utrpelo zranenia,“ povedal novinárom armádny hovorca Andrij Lysenko.

Podrobnosti o okolnostiach vojakovej smrti nepodal, zdôraznil však, že provokácie separatistov a ostreľovanie z ručných zbraní, mínometov i ťažkých diel sa sústreďuje na ukrajinské pozície na letisku v Donecku a v jeho okolí. Vojaci podľa jeho slov spravidla odpovedajú odvetnou paľbou, teraz však zachovávajú zdržanlivosť vzhľadom na vyhlásené prímerie, uistil hovorca.

Ukrajinci a separatisti si minulý týždeň v rámci prímeria a mierového plánu na ukončení konfliktu vymenili stovky zajatcov.

Stretnú sa Putin, Porošenko, Merkelová a Hollande?

Na diplomatickom fronte pokračovali v piatok prípravy na stretnutie prezidentov Vladimira Putina a Petra Porošenka, ktoré sa má konať 15. januára v kazašskej metropole Astana za účasti nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda.

Šéfovia diplomacií zmienených štyroch krajín sa v piatok počas telefonickej konferencie vyslovili za čo najrýchlejšie obnovenie mierových rozhovorov.

Posledná schôdzka v Minsku vlani 24. decembra, ktorej sa zúčastnili zástupcovia Ukrajiny, Ruska, Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe a proruskí separatisti, však k žiadnemu pokroku neviedla, ani nedošlo k ďalšiemu kolu rozhovorov, ktoré bolo pôvodne avizované na 26. decembra.

159 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #boje #konflikt #Ukrajina #separatisti