Obama hackerský útok neodpustil, vyhlásil nové sankcie proti KĽDR

Americký prezident Barack Obama schválil nové sankcie proti KĽDR, ktoré sú prvou reakciou Bieleho domu na decembrový hackerský útok proti firme Sony Pictures.

02.01.2015 20:52
Barack Obama Foto: ,
Barack Obama vyhlásil nové sankcie odvetou za „množstvo provokácií Pchjongjangu, najmä za nedávny kybernetický útok proti spoločnosti Sony Pictures“.
debata (56)

Terčom amerických sankcií sú tri firmy a desať vládnych činiteľov Severnej Kórey, vrátane osôb pôsobiacich v Iráne, Sýrii, Číne, Rusku a Namíbii, oznámilo americké ministerstvo financií.

Podľa amerického ministerstva sú nové sankcie odvetou za „množstvo provokácií Pchjongjangu, najmä za nedávny kybernetický útok proti spoločnosti Sony Pictures“. USA už v minulosti vyhlásili proti KĽDR sankcie za jej jadrový program, súčasné sankcie sú však vôbec prvé, ktoré sú reakciou na údajný hackerský útok. Biely dom dal v piatok najavo, že toto nebude jeho posledná reakcia.

Sankcie postihujú severokórejskú tajnú službu a firmu zaoberajúcu sa predajom zbraní. Desiatka osôb, proti ktorým sú sankcie namierené, pracuje pre tieto organizácie alebo pre severokórejskú vládu. Postihnuté osoby a firmy nebudú mať prístup k americkým finančným zdrojom a americké firmy s nimi nesmú udržiavať obchodné kontakty.

Americký prezident Barack Obama tvrdí, že... Foto: SITA/AP, Jon Chol Jin
Severná Kórea, KĽDR Americký prezident Barack Obama tvrdí, že sankcie nemajú byť namierené proti severokórejskému ľudu.

Štúdio Sony Pictures sa v decembri stalo terčom hackerského útoku kvôli filmu The Interview, ktorý zosmiešňuje vodcu KĽDR Kim Čong-una. Washington z neho následne obvinil KĽDR, ktorá obvinenie odmietla. Štúdio Sony Pictures potom z bezpečnostných obáv zrušilo uvedenie filmu do kín, ale film sa nakoniec k divákom v obmedzenom rozsahu dostal.

Desať osôb, ktorých mená v novom sankčnom zozname figurujú, nepatria k vládnucej severokórejskej elite. Ide o zamestnancov spoločností, ktoré už sú vystavené sankciám USA. Prvé sankcie proti Pchjongjangu vyhlásili USA už v 50. rokoch minulého storočia.

„Cieľom sankcií nie je severokórejské obyvateľstvo, ale vláda kĽDR. Sú odpoveďou na ich činy ohrozujúce Spojené štáty a ostatných,“ napísal Obama v sprievodnom liste pre vedúcich predstaviteľov Snemovne reprezentantov a Senátu.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Barack Obama #The Interview #hackerský útok