Našli havarované lietadlo? V mori objavili dva 'veľké predmety'

Pátracie tímy našli v Jávskom mori s najväčšou pravdepodobnosťou dve veľké časti indonézskeho lietadla, ktoré sa v nedeľu zrútilo pri ostrove Borneo so 162 ľuďmi na palube.

03.01.2015 08:30
Indonézia, pád lietadla, pátranie Foto:
Počasie dovolilo v sobotu rozšíriť okruh pátrania.
debata (1)

Oznámil to šéf indonézskeho pátracieho tímu Bambang Soelistyo. Z ľudí na palube lietadla spoločnosti AirAsia sa nikto nezachránil, do piatka sa poradilo z moria vytiahnuť 30 tiel boetí.

Oba objekty sa nachádzajú zhruba 30 metrov pod vodou a Soelistyo je presvedčený, že patrili hľadanému lietadlu. „Môžem vás uistiť, že ide o časti lietadla AirAsia, ktoré hľadáme,“ povedal. Jeden predmet je dlhý 9,4 metra, široký 4,8 metra a hrubý 40 centimetrov. Druhý objekt meria 7,2 × 0,5 metra, dodal šéf indonézskeho tímu.

Špeciálny pátrací tím sa teraz budú pokúšať urobiť zábery nájdených predmetov pomocou diaľkovo ovládaného podmorského zariadenia. V podmorskom skúmaní zatiaľ bránili vysoké vlny.

Indonézske úrady predtým informovali, že oblasť pátrania v sobotu rozšírili a pátracie lietadlá mohli ráno využiť nakrátko zlepšené počasie. Podľa pátracieho tímu sa vrtuľníky začali zameriavať na južné pobrežie Bornea.

Špeciálny mnohonárodný tím vybavený akustickým zariadením stále pátra po čiernych skrinkách zo zrúteného airbusu. Zlé počasie zatiaľ pátranie marilo a bránilo potápačom, aby našli vrak lietadla A320–200, ktorý letel z indonézskeho mesta Surabaja do Singapuru.

Vyšetrovatelia si veľa sľubujú od čiernych skriniek

V sobotu mala do oblasti nešťastia doraziť loď s dvoma zariadeniami na vyhľadávanie podmorských akustických signálov. Na lodi je tím francúzskych, singapurských a indonézskych expertov, ktorý sa podieľa na vyšetrovaní všetkých nehôd lietadla Airbus.

Pátranie sa sústreďuje na oblasť v severnej časti Jávskeho mora, kde sa už našli trosky lietadla a niekoľko tiel. Záchranári sa domnievajú, že v troskách lietadla by sa mohli nachádzať ďalšie telá obetí, ktoré sa doteraz nepodarilo nájsť. Ak sa nájdu aj čierne skrinky, bude možné zistiť, čo bolo príčinou zrúteného lietadla.

V predpokladanej oblasti nešťastia operujú lode z Indonézie, Malajzie, Singapuru a Spojených štátov. Zo vzduchu pátra po troskách stroja deväť lietadiel, ktoré prehľadávajú oblasť s rozlohou 13 500 kilometrov štvorcových. Dve lietadlá so 72 záchranármi a špeciálnu pátraciu ponorku poslalo aj Rusko, mali by sa pripojiť ešte ďalšie dve japonské lode a tri vrtuľníky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #AirAsia