Škandál v kráľovskej rodine: Prepukla sexuálna aféra princa Andrewa

Britský princ Andrew, ktorý je druhým synom kráľovnej Alžbety II., je už niekoľko dní terčom britských médií kvôli podozreniu, že mal pred rokmi sexuálny pomer s neplnoletou Američankou, navyše nedobrovoľný.

04.01.2015 16:33
princ Andrew, Veľká Británia Foto: ,
Britský princ Andrew, druhý syn kráľovnej Alžbety II., musí čeliť médiám pre údajný sexuálny škandál s neplnoletou Američankou.
debata (22)

Buckinghamský palác sa proti obvineniu už v piatok ohradil, považoval za nutné teraz však opäť dôrazne poprieť, že by mal princ akýkoľvek pomer s Američankou, ktorá nedávno vzniesla obvinenie.

Nedeľníky The Mail on Sunday a The Sunday Mirror zverejnili časti rozhovorov s Američankou, ktorá v nich popisuje svoje stretnutia s Andrewom. Žena, ktorej médiá vymysleli pseudonym Jane Doe 3, tvrdí, že ako neplnoletá bola v službách miliardára Jeffreyho Epsteina v rokoch 1999 až 2002 nútená k sexuálnym stykom s vojvodom z Yorku pri orgiách, ktoré sa konali v Londýne, New Yorku a v Karibiku.

Už v sobotu bola táto aféra na prvých stránkach všetkých britských denníkov. Pripomínali nesporne úzke vzťahy princa Andrewa s Epsteinom. Obaja muži spolu chodievali aj na dovolenku. Niektoré noviny tiež oprášili starú fotografiu z jedného večierku Epsteina v roku 2001, na ktorej je princ s vtedy 17-ročnou Američankou Virginou Robertsovou. Tá potom obvinila Epsteina, že ju predhodil na sexuálne hry svojim blízkym, vrátane korunovaným hlavám. Andrewa vtedy nemenovala. Niektoré britské médiá sa domnievajú, že tajomná Jane Doe 3 by mohla byť práve spomínaná Robertsová.

Buckinghamský palác všetko kategoricky popiera

Buckinghamský palác tvrdia zatiaľ anonymnej Američanky opäť „kategoricky“ poprel. „Tieto obvinenia sú falošné a neopodstatnené,“ zdôraznil palác vo vyhlásení, ktoré vydali britské nedeľníky. Kráľovský palác pritom podobné prípady obvykle nekomentuje. Už v piatkovom vyhlásení uviedol, že akékoľvek obvinenia ohľadom nevhodných kontaktoch princa s nejakou neplnoletou sú jednoznačne nepravdivé.

Aféru vyvolala zmienka o 54-ročnom princovi Andrewovi v návrhu obžaloby, ktorá bola podaná na floridskom súde proti Epsteinovi, ktorý bol aj pred niekoľkými rokmi odsúdený na niekoľkomesačné väzenie za sex s neplnoletou. Tým sa však škandál okolo neho neskončil. Hromadia sa proti nemu žaloby od žien, ktoré tvrdia, že ich bankár zneužíval. Američan Epstein bol v roku 2008 odsúdený na 18 mesačné väzenie za to, že nútil neplnoleté dievča k prostitúcii. Z trestu si odsedel 13 mesiacov.

Princ Andrew pôsobil ako zvláštny emisár britskej vlády pre medzinárodný obchod do roku 2011, keď sa práve pre vzťahy s kontroverzným Epsteinom musel svojej funkcie vzdať. Pritom nešlo o jeho prvý prešľap. V roku 2007 ho kritizovali za predaj časti svojich nehnuteľností miliardárovi za oveľa vyššiu cenu, ako pôvodne žiadal.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #kráľovská rodina #princ Andrew #sexuálny škandál