Zdaňte cukor, radí svetoznámy kuchár

V Británii pribúdajú hlasy, ktoré vyzývajú štát, aby zakročil proti nadmernej konzumácii cukru. Najnovšie sa do kampane dôrazne zapojil svetoznámy kuchár Jamie Oliver.

05.01.2015 08:06
Jamie Oliver Foto: ,
Slávny kuchár Jamie Oliver varoval, že nadmerný príjem cukru do ľudského organizmu ničí životy podobne ako fajčenie.
debata (18)

„Cukor je určite ďalšie zlo. Je to nepochybne ďalší tabak, a preto ho treba zdaniť,“ zdôraznil pre noviny Daily Mail. Za príklad dal Francúzsko, kde už tretí rok platí daň na sladené nápoje.

Prílišný príjem cukru do ľudského organizmu sa podpisuje pod nezdravý stav veľkej časti britského obyvateľstva. „Tretina detí a dve tretiny dospelých sú obézne alebo majú nadváhu. Navyše počet diabetikov sa za posledných 20 rokov zdvojnásobil,“ upozornil denník Telepragph. Uvedené skutočnosti stoja britský zdravotnícky systém ročne v prepočte viac ako 6 miliárd eur. Podobné varovanie ako Oliver, podľa ktorého priveľa cukru ničí životy, vyslala hlavná britská zdravotníčka Sally Daviesová. „Máme generáciu detí, ktoré majú nadváhu a málo sa hýbu, a tak nemusia žiť tak dlho ako moja generácia,“ varovala podľa stanice BBC, keď na jar 2014 predstúpila pred poslanecké výbor pre zdravotníctvo a priklonila sa k zavedeniu dane na cukor.

Britské štatistiky sú znepokojujúce. Vyplýva z nich, že každý človek priemerne konzumuje viac ako kilogram cukru týždenne. Často sa to deje v podobe limonád. „V Británii sa ročne vypije viac ako 5,7 milióna litrov sladených nápojov,“ uviedla organizácia Sustain, ktorá radí vláde v oblasti výživy. Daň na každý predaný liter v prepočte 25 eurocentov by znamenal príjem štátu približne 1,4 miliardy eur ročne. Získané peniaze by sa dali využiť v zdravotníctve na liečbu cukrovky a obezity. Zdraženie limonád by pritom mohlo odradiť ľudí od ich kupovania.

Samozrejme, že cukor sa nachádza aj v niektorých ďalších výrobkoch. Organizácia Action on Sugar preto odporúča vláde, aby v parlamente presadila balík významných opatrení. Podľa nej by sa mal do roku 2020 znížiť obsah pridaného cukru v jedlách o 40 percent. (Tuk v polotovaroch by mal do rovnakého obdobia klesnúť o 15 percent.) Zároveň navrhuje zakázať firmám s nezdravými výrobkami sponzorovať šport.

Vláda sa však zatiaľ nechystá zasiahnuť proti cukru tak, ako si to napríklad predstavuje Oliver. Ešte v lete minulého roku minister zdravotníctva Jeremy Hunt vyhlásil, že zdanenie nie je súčasť stratégie. Chce nájsť iný spôsob, ako bojovať proti nezdravému životnému štýlu mnohých Britov.

Firmy s výrobkami s vyšším obsahom cukru sú, pochopiteľne, proti zdaneniu. Oháňajú sa tvrdením, že takýto krok by ťažko dopadol na ľudí s nízkymi príjmami.

Lekári, ktorí čoraz hlasitejšie varujú pred cukrovkou a obezitou, nie sú zajedno, či treba vyhlásiť proti cukru daňovú vojnu. Nájdu sa takí, čo radia „liečiť“ problém takpovediac od základov – naučiť Britov zdravému stravovaniu a viac sa venovať športu. Zvlášť by si to mali uvedomiť rodičia, ktorí sú zodpovední za výchovu detí.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba