Líbya: Šéf parlamentu odmieta vojenskú intervenciu Západu

Predseda líbyjského medzinárodne uznávaného parlamentu Akíla Sálih Ísá v pondelok vyhlásil, že vláda úradujúca v meste Tobruk je proti akejkoľvek vojenskej intervencii Západu v krajine, ktorou zmieta najhoršie násilie od občianskej vojny v roku 2011.

05.01.2015 20:19
debata (25)

Pred novinármi v Káhire, kam pricestoval na zasadnutie Ligy arabských štátov, sa tak vyjadril po tom, ako francúzsky prezident François Hollande avizoval zásahy proti extrémistom opúšťajúcim územie Líbye, pričom však vylúčil jednostrannú intervenciu v samotnej krajine. Podľa Ísu medzinárodne uznávaná vláda v súčasnosti „odmieta zahraničnú vojenskú intervenciu“ a v prípade, že by sa stala potrebnou, požiadala by o ňu „arabských bratov“.

Hollande v pondelok naliehal na OSN, aby zakročila proti rozmáhajúcemu sa násiliu v Líbyi a šíreniu zbraní z krajiny do iných častí Sahelu, kde ich získavajú militantné skupiny. Podľa jeho vyjadrenia vo vysielaní rozhlasovej stanice France-Inter nebude Francúzsko „intervenovať v Líbyi, pretože to je úlohou medzinárodného spoločenstva“, francúzske sily však zaútočia na moslimských extrémistov „zakaždým, keď opustia svoje úkryty“. Paríž preto zriaďuje novú vojenskú základňu v susednom Nigeri, ktorá je vzdialená 100 kilometrov od južnej časti Líbye poznačenej bezprávím. Z nigerského hlavného mesta Niamey navyše vysielajú do pohraničia francúzske i americké bezposádkové lietadlá.

Líbyjské mestá sa v posledných mesiacoch stali miestami bojov medzi znepriatelenými frakciami, ktoré sa nad nimi snažia prevziať kontrolu. V krajine momentálne pôsobia dve paralelné vlády, z ktorých medzinárodné spoločenstvo uznáva iba jednu. Sily slúžiace vláde v Tobruku uskutočňujú nálety na objekty v rukách protivníkov z koalície Líbyjský úsvit, ktorá v auguste ovládla hlavné mesto Tripolis. Africkí lídri na decembrovom summite v Senegale vyzvali Západ na intervenciu.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #západ #vojenská intervencia