Na Kube v rámci dohody s USA prepustili prvých troch väzňov

Kuba v stredu prepustila prvých troch politických väzňov v rámci dohody s USA o obnovení diplomatických vzťahov medzi oboma krajinami.

08.01.2015 08:42
debata (3)

Na jej základe má Kuba prepustiť celkovo 53 väzňov zadržiavaných z politických dôvodov. Prepustení sú členmi opozičného zoskupenia Vlastenecký zväz Kuby (UNPACU). Nemenované zdroje z amerického Kongresu naznačili, že Kuba nemieni prepustiť všetkých 53 väzňov z dohodnutého zoznamu, Spojené štáty však na tom bezpodmienečne trvajú. Kuba však tvrdí, že niektorí boli odsúdení za spáchanie kriminálnych činov. Oficiálne sa kubánska vláda k prepusteniu prvých väzňov zatiaľ nevyjadrila.

USA v polovici decembra uzavreli s dohodu o obnovení vzťahov s Kubou a oznámili plány v najbližších mesiacoch otvoriť veľvyslanectvo v Havane. Nasledovať by malo aj zmiernenie amerického obchodného embarga, ktoré USA na Kubu uvalili pred viac ako 50 rokmi. To bolo vyvrcholením konfliktu medzi oboma krajinami po revolúcii vedenej Fidelom Castrom, bratom dnešného prezidenta. Sankcie voči Kube začali USA uplatňovať po znárodnení majetku amerických občanov a korporácií.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kuba