Diplomatov čaká rokovanie o neistom summite o Ukrajine

Ďalšie incidenty medzi medzi proruskými separatistami a vládnymi vojskami možno očakávať na východe Ukrajiny, súdiac aspoň podľa varovania Kyjeva pred príchodom ruských posíl do povstaleckej oblasti Donbas, kde podľa Kyjeva pôsobí asi 7 500 ruských vojakov.

09.01.2015 07:30
debata (23)

Obe strany sa síce stále obviňujú z porušovania prímeria, avšak ukrajinský minister obrany pripustil, že po vyhlásení pokoja zbraní klesol počet obetí na desatinu.

Na diplomatickom fronte by ministri zahraničia Ruska, Ukrajiny, Francúzska a Nemecka mali – najskôr prostredníctvom telefonickej konferencie – ladiť prípravu summitu vodcov svojich krajín v kazašskej Astane.

Ten by sa podľa skoršieho vyhlásenia ukrajinského prezidenta Petra Porošenka mal odohrať v polovici januára, ale medzitým Berlín aj Paríž dali najavo, že summit má zmysel len v prípade, ak dôjde ku skutočnému pokroku. Kremeľ sa doteraz nevyjadril.

Sama kancelárka Angela Merkelová počas štvrtkovej schôdzky s ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom poznamenala, že o astanskej schôdzke sa rozhodne v najbližších dňoch. Podľa šéfky únijnej diplomacie Federike Mogheriniové summit v Astane „ešte nie je definitívne potvrdený“, a tak konzultácie pokračujú.

O astanskej schôdzke by mal v piatok v Berlíne rokovať kazašský prezident Nursultan Nazarbajev.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Angela Merkelová #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina #kríza na Ukrajine