Frustrovaní Briti, frustrovaný Cameron?

Nevylučuje koalíciu s euroskeptickou Stranou nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP). Referendum o zotrvaní Británie v EÚ by rád usporiadal možno ešte skôr ako v pôvodnom termíne v roku 2017. Premiér David Cameron zároveň hovorí, že vyrieši problém, ktorý má Londýn s EÚ, a že podporuje voľný pohyb osôb v rámci únie. Konzervatívny politik tak naďalej sedí na mnohých stoličkách a príliš veľa na tom nezmenila ani stredajšia návšteva nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v Londýne.

09.01.2015 08:20
Británia, David Cameron, Nemecko, Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová na návšteve Británie s premiérom Davidom Cameronom.
debata (13)

"Boli by sme veľmi radi, keby Británia bola súčasťou silnej a úspešnej Európy,“ vyhlásila politička na tlačovej konferencii s Cameronom.

Premiér tvrdí, že Briti sú zo vzťahu s Európskou úniou veľmi frustrovaní. Podobné pocity však pravdepodobne zažíva aj Cameron. Jeho stratégia využiť euroskeptické nálady, ale zároveň tvrdiť, že Británia má byť v únii, neprináša veľa ovocia. Cameron obyvateľom krajiny sľúbil referendum o zotrvaní Londýna v EÚ, ak v máji vyhrajú jeho konzervatívci voľby. Hlasovanie by sa malo uskutočniť po reforme fungovania únie a postavenie Británie v nej.

"Podporujem slobodu pohybu. Nepodporujem však zneužívanie slobody pohybu,“ vyhlásil Cameron.

V otázke zmeny sociálnych benefitov pre občanov EÚ by sa britský premiér a nemecká kancelárka mohli zhodnúť. Vyplýva to aj z tlaku, ktorý na nich vytvárajú voliči. Podľa prieskumu agentúry YouGov si 73 percent Nemcov myslí, že by imigranti mali mať sťažený prístup k sociálnym dávkam. V Británii to dokonca tvrdí 83 percent opýtaných.

Podľa politológa Alexanda Clarksona však Cameron robí chybu, keď sa príliš spolieha na Merkelovú.

"Britský premiér celú stratégiu rokovaní stavia na tom, že uzavrie dohodu s kancelárkou. Nesnaží sa však budovať si vzťahy s ďalšími kľúčovými krajinami únie, ako sú Poľsko, Španielsko, Taliansko či Holandsko. Nekontaktuje ani Merkelovej koaličného partnera SPD,“ pripomenul expert na európsku politiku pre Pravdu. "Merkelová je mocná. Cameron by však potreboval aj podporu ďalších dôležitých hráčov v únii. Len tak môže uspieť v rokovaniach s EÚ,“ myslí si Clarkson.

Cameron tiež nemôže očakávať, že pre jeho snahy sa budú otvárať zmluvy, na základe ktorých funguje únia. Jasne mu to naznačila aj Merkelová. Okrem toho Cameronova euroskeptická rétorika zatiaľ príliš nepresvedčila voličov, aby sa odvrátili od UKIP a prešli ku konzervatívcom. Premiérova strana stále mierne zaostáva v prieskumoch verejnej mienky za opozičnými labouristami.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Angela Merkelová #David Cameron