Medzi obeťami útoku islamistov bol aj moslimský policajt

Majitelia miestnych obchodov a reštaurácii ho poznali ako usmievavého policajta, ktorý sa každý víkend po službe zastavil na pohárik a kus reči. V stredu však svojho priateľa v uniforme videli, ako leží zranený na ulici a prosí o milosť okamih pred tým, než ho z bezprostrednej blízkosti strelili do hlavy.

09.01.2015 14:01
debata (6)

Ženatý moslim a otec dvoch detí Ahmed Merabet, ktorý sa stal jednou z obetí páchateľov masakru v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo, zomrel podľa priateľov rukou moslimov, ktorí na jeho vieru nebrali najmenší ohľad, napísal denník The Daily Telegraph.

Maskovaní muži v stredu 7. januára zaútočili na... Foto: Reuters
útočníci, teroristi, Paríž, Francúzsko, strelci Maskovaní muži v stredu 7. januára zaútočili na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo v Paríži.

Ľudia z okolia ho spoznali ihneď potom, čo videli zverejnené zábery chladnokrvnej vraždy. Merabet na nich leží na chodníku pred sídlom redakcie, dvíha ruku smerom k maskovanému útočníkovi, ktorý sa ho podľa listu Le Figaro pýta, či ho chce policajt zabít. „Nie, to je dobré, šéfe,“ snažil sa ho ukľudniť Merabet.

„Nechcel som sa na to video pozerať, ale potom som sa pozrel… Je to barbarský čin, niekoho takto zabiť. Vôbec ho nebrali ako osobu,“ povedal Aziz Mezin pracujúci v neďalekom egyptskom obchode, ktorý policajt navštevoval väčšinu víkendov. Svojho priateľa vraj spoznal podľa jeho posledného gesta pred smrťou. „Bol priamy, skromný, strašne milý. Bol úžasný… Všetci ho mali radi.“

Miesto policajtovej smrti zaplavili v prvých hodinách po tragédii kvetiny a sviečky. Skupina jeho priateľov plánovala umiestniť k nápisom „Je suis Charlie“ vyjadrujúcim podporu časopisu rovnako nápisy „Je suis Ahmed“ (Ja som Ahmed). Rada moslimov začala tento odkaz šíriť po Twitteri. „Nie som Charlie, som Ahmed, mŕtvy policajt. Charlie zosmiešňoval moju vieru a kultúru a ja som zomrel, keď som bránil jeho právo to robiť,“ napísal jeden z užívateľov tejto sociálnej siete Dyab Abou Jahjah.

Štyridsaťdvaročný Merabet, ktorý pochádzal z Tuniska, pracoval ako policajt osem rokov a nedávno bol povýšený. Podľa priateľov zasvätil život zlepšovaniu svojho okolia. Nakoniec ho obetoval za to, aby zachránil životy iných, povedal ďalší z miestnych obchodníkov Mehenni Mezine. „Títo muži skrývajúci sa za maskami nie sú ľudia. Urobiť toto bezbrannej ľudskej bytosti… Sú to divosi, sú to barbari,“ vyhlásil Mezine s odkazom na údajné slová Merabetovho vraha.

Rovnako ako policajt vyznávajú i jeho priatelia z okolitých obchodov islam. K rovnakej viere sa hlásia i útočníci, ktorým však ani to nezabránilo zastreliť moslima. „Moslim nemoslim, proste videli uniformu a zastrelili ho. Mal na sebe uniformu a reprezentoval Francúzsko, tak nehľadeli na vieru,“ povedal Mezine.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Francúzsko #obrana #islam #policajt #teroristi