V Donbase hlásia prudké zostrenie bojov

Kyjev aj separatisti ohlásili výrazné zostrenie bojov v Donbase. Podľa ukrajinského serveru Cenzor sa v Doneckej a Luhanskej oblasti strieľa z diel, raketometov aj mínometov, straty sú medzi ozbrojencami i civilistami. Počas noci armáda zaznamenala 34 prudkých stretov.

09.01.2015 15:56
debata (178)

Počas uplynulých 24 hodín padli štyria ukrajinskí vojaci, ďalších osem utrpelo zranenia, oznámil armádny hovorca Andrij Lysenko. Avšak dodal, že celkové ukrajinské straty počas posledného prímeria výrazne klesli. Vojaci sú pritom v nevyhnutnom prípade pripravení odpovedať na „paľbu teroristov náležitým spôsobom“.

Pod ťažkou paľbou boli cez noc štyri obytné štvrte v Donecku, oznámila tamojšia radnica. Zabili dvoch civilistov a sedem ďalších bolo zranených, viacero domov bolo paľbou z diel a následným požiarom vážne poškodených. Utrpela aj komunálna infraštruktúra. Paľba z ťažkých diel ustala až ráno.

Podľa velenia ukrajinskej protipovstaleckej operácie separatisti do bojov nasadili najmä raketomety Grad a mínomety. Streľba mierila na donecké letisko, ktoré obsadila ukrajinská armáda, ale aj na niekoľko dedín v okolí.

Kyjev dáva zosilnenie bojovej činnosti v Donbase do súvislosti s ruským konvojom, ktorý vraj v minulých dňoch na východ krajiny doviezol nielen humanitárny náklad, ale aj výzbroj pre povstalcov. „Ukazuje sa, že konvoj v Donbase nedoviezol len potraviny,“ uviedla správa ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany.

Výrazné zostrenie situácie potvrdzujú aj informačné prostriedky povstalcov. V Donecku podľa nich ukrajinská armáda zničila delostreleckou paľbou 19 obytných domov, v jednom z nich zahynula celá rodina vrátane detí. „Zasiahli priamo kuchyňu, z domu vynášajú mŕtve telá, zahynula zrejme celá rodina,“ napísala z miesta incidentu agentúra Novorossija.

Podľa agentúry AFP ide o bezprecedentné vystupňovanie násilia od uzavretia nového prímeria minulý mesiac a v predvečer dosiaľ nepotvrdeného samitu vodcov Ruska, Ukrajiny, Francúzska a Nemecka v kazašskej Astane, tá by mala oživiť upadajúci mierový proces. Konflikt na východe Ukrajiny si od apríla vyžiadal viac ako 4 700 mŕtvych.

178 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Donbas