Na webe sa šíria špekulácie o Fidelovej smrti, Kuba ich doteraz nepoprela

Na internete sa od štvrtka šíria špekulácie, že niekdajší kubánsky vodca Fidel Castro zomrel, Kuba ich doteraz nevyvrátila.

10.01.2015 00:42
Španielsko, kráľ Juan Carlos, princ Felipe Foto: ,
Juan Carlos a kubánsky prezident Fidel Castro na havanskom letisku - snímka je z roku 1999.
debata (16)

Niektoré médiá informovali aj o tom, že Havana na piatok zvolala mimoriadnu tlačovú konferenciu. Kubánske ministerstvo zahraničia podľa portálu n24.de ale tvrdí, že sa žiadna konferencia konať nebude a že na ňu úrady v Havane žiadne pozvánky neposielali. Fámy o Castrovej smrti sa objavujú niekoľkokrát do roka, teraz ich však mohla podľa webu dailymail.co.uk podporiť správa o úmrtí syna kenského expremiéra, ktorý bol po kubánskom vodcovi pomenovaný.

Niektorí kubánski emigranti v USA, ktorí sa snažia zo zdrojov priamo na ostrove overiť skutočný zdravotný stav Fidela Castra, podľa agentúry EFE tvrdia, že sa kvôli špekuláciám „šíri vo vojenských kruhoch napätie“.

Špekulácie o Castrovej smrti sa neobjavujú prvýkrát, teraz im však podľa EFE dodáva na vážnosti fakt, že sa 88-ročný niekdajší vodca už rok neobjavil na verejnosti. Úplne bez komentára ponechal aj nedávne historické zblíženie svojej krajiny s dlhodobo znepriatelenými Spojenými štátmi či návrat trojice kubánskych väzňov z USA, za ktorý sa pred rokmi národu osobne zaručil.

Na možné Castrovo úmrtie ukazovali podľa opozičného webového denníka Diario de Cuba tiež aktivity okolo cintorína Santa Ifigenia v Santiagu de Cuba, kde by mali v budúcnosti byť pochovaný. Do jeho časti majú v súčasnosti Kubánci zákaz vstupu a v okolitých uliciach prebiehajú veľké opravy.

Podľa portálu dailymail.co.uk mohla k šíreniu špekulácií o Fidelovej smrti pomôcť aj správa o úmrtí syna niekdajšieho kenského premiéra Railiho Odinga, ktorý sa volal Fidel Castro Odinga. Fidel Odinga, ktorý dostal meno po kubánskom vodcovi, zomrel za nevyjasnených okolností 4. januára.

Ku zvesti o Castrovom skone prispela aj správa o tom, že venezuelský prezident Nicolás Maduro pricestoval na nečakanú návštevu Kuby.

Castro odovzdal moc bratovi v roku 2008 po tom, čo o dva roky skôr ochorel. V kubánskom politickom dianí sa ale až do vlaňajška snažil byť prítomný, hoci sa na verejnosti objavil len zriedka. Naposledy pred rokom 8. januára, keď sa zúčastnil na otvorení jednej umeleckej galérie v Havane. Vyzeral, že jeho zdravie je veľmi chatrné, bol zhrbený a pri chôdzi sa opieral o palicu.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Kuba #Fidel Castro