Odnož al-Kajdá z Jemenu hrozí ďalším násilím vo Francúzsku

Náboženský predstaviteľ odnože teroristickej siete al-Kajdá v Jemene (AQAP) na videozázname zverejnenom v piatok varoval, že Francúzsko sa stane terčom ďalších útokov islamistov.

10.01.2015 08:16
debata (27)

K jemenskej al-Kajdá sa hlásili bratia Kouachiovci, ktorí v stredu v parížskej redakcii časopisu Charlie Hebdo postrieľali 12 ľudí. Francúzski policajti pri piatkovom zásahu bratov Chérifa a Saida Kouachiovcov zabili, ako aj ďalšieho teroristu Amedyho Coulibalyho, ktorý držal rukojemníkov v kóšer lahôdkach na východe Paríža. Prokurátor François Molins oznámil, že polícia vzala v súvislosti s útokmi do väzby päť podozrivých.

Kľúčoví členovia francúzskej vlády sa podľa agentúry AP majú v sobotu dopoludnia zísť na mimoriadnom rokovaní, aby rozhodli o nových opatreniach, ktoré by mali zabrániť opakovaniu teroristických útokov z posledných dní. Moslimskí radikáli pri nich usmrtili celkovo 17 ľudí.

Nasadenie policajných, záchranárskych a...
Polícia eskortuje zachránených rukojemníkov,...
+12Pre muža s dieťaťom sa rukojemnícka dráma v...

Polícia pátra po ďalších osobách

Agentúra DPA uviedla, že po zlikvidovaní trojice teroristov na dvoch miestach v oblasti Paríža teraz vyšetrovatelia pátrajú po ďalších osobách, ktoré mohli s útočníkmi spolupracovať. „V policajnej väzbe je teraz päť ľudí,“ vyhlásil prokurátor François Molins. Agentúra AP s odvolaním sa na Molínsa napísala, že medzi dotknutými sú príbuzní troch teroristov. Zadržaní boli predbežne obvinení.

Priateľka muža, ktorý držal rukojemníkov v predajni kóšer potravín, zatiaľ nebola dolapená. Podľa niektorých správ je Hayat Boumeddieneová ozbrojená a je nebezpečná. Polícia v piatok usmrtila páchateľov atentátu v redakcii Charlie Hebdo, bratov Chérifa a Saida.

Kouachiovci, ktorí sa po niekoľkohodinovom prenasledovaní políciou ukryli v tlačiarni v obci Dammartin-en-Goel, ležiacej okolo 40 kilometrov severovýchodne od Paríža. Takmer v rovnakom čase policajti zlikvidovali tiež Amedyho Coulibalyho, ktorý v piatok vnikol do predajne kóšer potravín na východe francúzskej metropoly, štyroch ľudí pri tom pripravil o život a ďalších 15 zadržiaval.

Prokurátor Molins vyhlásil, že štyri Coulibalyho obete zahynuli krátko po tom, čo terorista do obchodu vtrhol, teda ešte pred začatím oslobodzovacej akcie. Coulibaly už deň predtým na inom mieste pri Paríži zavraždil mladú policajtku.

Po strelcoch našli množstvo zbraní

O úkryte bratov Kouachiovcov informoval políciu údajne zamestnanec tlačiarne, ktorý sa skryl na druhom poschodí budovy pod drezom. Útočníci zajali ako rukojemníka vedúceho tlačiarne, neskôr ho ale prepustili, informovala agentúra DPA.

Podľa prokurátora Molínsa policajti pri zabití Kouachiovcov a Coulibalyho našli množstvo zbraní vrátane nabitej ťažkej pušky M82, dvoch kalašnikovov a dvoch automatických pištolí. „Na tele jedného z teroristov odhalil odmínovací tím taktiež granát, ktorý bol nastražený ako pasca,“ informoval Molins. Aj supermarket bol plný nastražených výbušnín, dodal.

„Nebudete v bezpečí, kým budete bojovať proti Alahovi, jeho poslom a jeho stúpencom,“ varoval vo svojom prejave zverejnenom na internete vysoký náboženský predstavil al-Kajdá v Jemene Harisa bin Ghasem Nazar. K parížskym útokom sa ale v mene al-Kajdá neprihlásil.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Francúzsko #al-Káida