Francúzsko pátra po spoločníčke teroristu, stav ohrozenia potrvá týždne

Francúzska vláda vyzvala obyvateľov, aby zostali ostražití v súvislosti s teroristickými útokmi, pri ktorých v minulých troch dňoch zahynulo v Paríži a okolí 20 ľudí vrátane teroristov.

10.01.2015 13:24 , aktualizované: 15:55
Paríž, terorizmus Foto: ,
Žena pri parížskom kóšer obchode priniesla kvety na spomienku zabitých rukojemníkov.
debata (17)

Kabinet na mimoriadnom zasadnutí rozhodol, že najvyšší stupeň ohrozenia bude v parížskej oblasti platiť ešte niekoľko týždňov. Bezpečnostné zložky v sobotu pokračujú v rozsiahlom pátraní po údajnej spolupáchateľke útokov, ktorá je stále na úteku. V uliciach Paríža, ktorý sa pripravuje na nedeľné pietne zhromaždenie, sú tisíce policajtov a vojakov.

Na zaistenie bezpečnosti nedeľného zhromaždenia, ktoré má vyjadriť jednotu Francúzov proti extrémizmu, urobí vláda maximum, povedal minister vnútra Bernard Cazeneuve. Na zhromaždení v centre Paríža sa očakáva až milión ľudí, vrátane mnohých európskych štátnikov. Precestuje aj britský premiér David Cameron či nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Cazeneuve vyzval Francúzov na mimoriadnu opatrnosti, keďže Francúzsko je podľa neho vzhľadom na situáciu teraz „vystavené riziku“. V metropole budú rozmiestnené stovky ďalších vojakov, ktorí ešte rozšíria mimoriadny počet príslušníkov bezpečnostných síl.

Partnerku atentátnika hľadajú

Policajné pátranie sa počas dňa sústredí na 26-ročnú Hayat Boumeddieneovú, ktorá bola údajne po boku svojho partnera Amedyho Coulibalyho, ten má popri útoku v kóšer supermarkete, kde zomreli štyria rukojemníci, na svedomí aj vraždu policajtky.

Francúzska polícia zverejnila fotografie dvoch... Foto: Reuters
Francúzsko, teror, Hayat Boumeddieneová, Amedy Coulibaly Francúzska polícia zverejnila fotografie dvoch podozrivých z vraždy policajtky v Montrouge - vľavo Hayat Boumeddieneová a Amedy Coulibaly, ktorý by mal byť aj útočníkom v parížskom kóšer supermarkete.

Coulibalyho rovnako ako bratov Chérifa a Saida Kouachiovcov, ktorí zabili 12 ľudí pri útoku na satirický týždenník, v piatok polícia zastrelila. Policajti označujú Boumeddieneovú za ozbrojenú a nebezpečnú.

Podľa denníka Le Parisien Boumeddieneová uzavrela v roku 2009 cirkevný sobáš s Coulibalym a jej postoje sa veľmi radikalizovali. Kvôli tomu, že začala nosiť moslimskú šatku zahaľujúcu tvár, sa musela vzdať práce pokladníčky. Práve ona bola podľa úradov spojkou medzi svojím partnerom a Kouachiovcami.

Bezpečnostné zložky teraz pátrajú aj po ďalších možných komplicoch. Podľa Cazeneuvea sa snažia zistiť, či bola štvorica teroristov súčasťou nejakej väčšej skupiny. V súvislosti s útokmi je teraz vo väzbe päť ľudí vrátane príbuzných zastrelených teroristov.

Hayat Boumeddieneová

Známe údaje o hľadanej Hayat Boumeddieneovej (26), ktorá bola údajne po boku svojho partnera Amedyho Coulibalyho:

  • Narodila sa 26. júna 1988 ako jedna zo siedmich detí, údajne má alžírsky pôvod. Keď mala šesť rokov, zomrela jej matka. Otec sa o rodinu nedokázal postarať a Boumeddieneová vyrastala u pestúnov.
  • Coulibalyho si vzala pri náboženskom obrade v roku 2009, keď bol prepustený z väzenia. Oficiálny sobáš ale neuzavreli. Údajne sa pod vplyvom manžela zradikalizovala. V médiách sa objavili fotografie, kde je so svojím priateľom len v plavkách, teraz sa málokedy objaví nezahalená. Nechávala sa tiež fotiť so zbraňami.
  • V minulosti sa údajne živila ako pokladníčka v obchode, z práce ju ale podľa tlače prepustili, pretože chodila v nikábe (moslimská šatka zahaľujúca okrem očí celú tvár).
  • S Coulibalym žili na parížskom predmestí Bagneux a podľa susedov s nimi neboli žiadne problémy. Spoločne tiež strávili dovolenku v Malajzii.
  • V roku 2010 sa dostala do hľadáčika polície. „Keď som videla masaker nevinných ľudí v Palestíne, Čečensku, Afganistane a na ďalších miestach, kam Američania zvrhli svoje bomby, tak sa pýtam, kto sú skutoční teroristi?“ povedala vtedy vyšetrovateľom. Dodala, že „zločiny“ Američanov ospravedlňujú činy mužov jej viery na ochranu žien a detí.
  • Jej manžel sa stal islamským fanatikom vo väzení, kde sedel za ozbrojené lúpeže a neskôr za predaj drog. Tam sa tiež zoznámil s Chérif Kouachim. Boumeddieneová bola následne podľa vyšetrovateľov spojkou medzi svojím partnerom a bratmi Kouachiovými. Spriatelila sa tiež s priateľkou Chérifa Kouachiho. V roku 2014 si podľa polície obe ženy volali v priemere takmer dvakrát denne.

Desaťtisíce Francúzov si uctili pamiatku obetí teroristov

Desaťtisíce ľudí vyrazili do ulíc vo viacerých francúzskych miestách, aby si uctili pamiatku obetí teroristov. Účastníci pokojných pochodov dali najavo jednotu krajiny čeliacej bezprecedentnému teroristickému nebezpečenstvu. Akcie predchádzali nedeľnému zhromaždeniu v Paríži, na ktorom sa má zúčastniť zhruba milión ľudí, vrátane významných európskych politikov.

V meste Pau na juhozápade Francúzska sa podľa miestnej radnice zišlo takmer 40-tisíc ľudí, ktorí prešli centrom mesta. Početná skupina študentov vnútri zhromaždenia niesla nad hlavou nápis „My všetci sme Charlie“ vyjadrujúci sympatie s redakciou týždenníka Charlie Hebdo.

Spomienkový pochod v Nice.

Desiatky tisíc ľudí vyrazili do ulíc aj napríklad v meste Orléans v centrálnom Francúzsku či v Nice na juhovýchode krajiny. V tomto 350-tisícovom meste sa na pochode podľa polície zúčastnilo najmenej 23 tisíc ľudí. Na znamenie jednoty obyvateľov Francúzska položili veniec na uctenie pamiatky obetí teroristov zástupcovia všetkých náboženstiev vrátane islamu.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Francúzsko #Paríž