Francúzsko pátra po ďalších teroristoch, stráži všetky židovské školy

Strojcovia atentátu z minulého týždňa v Paríži mali zrejme najmenej jedného komplica a polícia pokračuje v pátraní. Informoval o tom francúzsky premiér Manuel Valls.

12.01.2015 12:07
Francúzsko, Paríž Foto: ,
Francúzi mobilizujú policajtov i vojakov, ktorí budú strážiť verejné miesta.
debata (5)

Francúzsko mobilizuje od pondelka 4 700 policajtov na ochranu všetkých židovských škôl a od utorka 10-tisíc vojakov na ochranu ďalších citlivých miest v krajine.

„Hrozba stále trvá. Hon na islamských teroristov pokračuje. Domnievame sa totiž, že atentátnici mali ešte ďalších spolupáchateľov,“ povedal bez ďalšieho spresnenia šéf francúzskej vlády v miestnom rozhlase.

V nedeľu sa objavilo video, na ktorom jeden z atentátnikov pred útokom vysvetľuje, ako majú prebehnúť. Polícia hľadá osobu, ktorá po ukončení útokov tento vydeozáznam poslala poštou.

Budú strážiť všetky židovské školy v krajine

Od pondelka bude 4 700 policajtov dozerať na bezpečnsoť všetkých 717 židovských škôl a synagóg vo Francúzsku a do 48 hodín ich posilnia aj vojaci, oznámil minister vnútra Bernard Cazeneuve.

Minister obrany Jean-Yves Le Drian po bezpečnostnej schôdzke v prezidentskom paláci povedal, že od utorňajšieho večera bude citlivé objekty a miesta v krajine strážiť 10-tisíc vojakov. Minister Cazeneuve sa vyjadril pred rodičmi žiakov židovskej školy na južnom predmestí Paríža, kde jeden z islamských teroristov Amedy Coulibaly minulý štvrtok zabil policajtku a o deň neskôr zastrelil štyroch ľudí v židovskom obchode na východe francúzskej metropole.

Coulibaly pri útoku na košer obchod povedal, že ide o súlad s bratmi Chérifom a Saidom Kouchaiovými, ktorí v stredu vraždili v redakcii Charlie Hebdo. Trojicu, ktorá zabila v Paríži 17 osôb, polícia pri piatkovom zásahu zabila.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #teroristický útok #Paríž