Partnerka teroristu z Paríža bola od minulého týždňa v Sýrii

Hľadaná partnerka útočníka, ktorý minulý štvrtok v Paríži zabil policajtku a na ďalší deň v metropole vraždil v židovskom obchode, prekročila práve vo štvrtok turecko-sýrsku hranicu.

12.01.2015 13:47
Francúzsko, teror, Hayat Boumeddieneová, Amedy... Foto:
Francúzska polícia zverejnila fotografie dvoch podozrivých z vraždy policajtky v Montrouge - vľavo Hayat Boumeddieneová a Amedy Coulibaly, ktorý by mal byť aj útočníkom v parížskom kóšer supermarkete.
debata (4)

Podľa agentúry AP o tom informoval turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu. Ten tak podporil predchádzajúce tvrdenie médií, že hľadaná žena v čase útokov vôbec nebola na území Francúzska.

Dvadsaťšesťročná Hayat Boumeddieneová bola družkou Amedyho Coulibalyho, ktorý má na svedomí vraždu policajtky a útok v kóšer supermarkete, kde zomreli štyria rukojemníci. Páchateľov útoku potom zabili francúzske zásahové jednotky.

Pôvodne sa špekulovalo, že Boumeddieneová svojho partnera sprevádzala pri útoku v obchode. V tom čase však už zrejme bola v Sýrii. Podľa Cavusoglua 2. januára pristála na istanbulskom letisku, kam priletela z Madridu. Potom sa ubytovala v hoteli. Vo štvrtok už opustila Turecko, keď odišla do Sýrie.

„Do Turecka prišla 2. januára z Madridu. Existujú fotografie (Boumeddieneovej na letisku),“ potvrdil šéf tureckej diplomacie. „Potom zostala s inou osobou v jednom hoteli v Kadiköy (štvrť v ázijskej časti Istanbulu). Následne 8. januára odišla do Sýrie, čo dokazujú telefonické odposluchy,“ povedal Cavusoglu.

Podľa denníka Le Parisien mladá žena uzavrela v roku 2009 náboženský sobáš s Coulibalym a jej postoje sa veľmi radikalizovali. Práve ona bola podľa úradov spojkou medzi svojím partnerom a bratov Kouachiovými, ktorí majú na svedomí stredajší masaker v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo.

Podľa nemenovaného bezpečnostného zdroja, s ktorým už v sobotu hovorila agentúra AFP, mala pri sebe mladá žena spiatočný cestovný lístok Madrid-Paríž. Rovnako ako tento zdroj, tvrdí aj turecký denník Yeni Safak vo svojom pondelkovom vydaní s tým, že žena odišla do mesta Sanliurfa pri sýrskych hraniciach.

Do Turecka vraj vstúpila cez hraničný prechod Akçakale. Ten vraj využívajú cudzinci, ktorí chcú bojovať po boku islamských radikálov proti režimu sýrskeho prezidenta Bašara Asada v Damasku.

Denník Yeni Safak ďalej tvrdí, že muža, s ktorým Boumeddieneová zdržiavala v Turecku, identifikovali turecké tajné služby ako 23-ročného francúzskeho občana Mehdiho Sabryho Belhoucinea.

Francúzska polícia sa teraz snaží zistiť, akú úlohu mohla Boumeddieneová zohrať pri streľbe, pri ktorej Coulibaly vo štvrti Montrouge na juhu Paríža zabil policajtku, a prípadne, ako mu mohla pomôcť pri útoku v kóšer obchode v okrajovej štvrti Vincennes.

Poznatky tureckých úradov však zrejme ukazujú, že v čase, keď jej druh Coulibaly vykonával obidva útoky, bola jeho partnerka mimo Francúzska.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Francúzsko #Sýria #Turecko