Ruská kontrarozviedka plánovala spoluprácu so Snowdenom

Ruská kontrarozviedka FSB sa snažila získať bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena na spoluprácu.

12.01.2015 17:02
Edward Snowden Foto:
Edward Snowden.
debata (8)

Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na redaktorku internetového portálu WikiLeaks a Snowdenovu blízku spolu Sarah Harrisonovú. Ponuku počas Snowdenovho nedobrovoľného pobytu na moskovskom letisku v roku 2013, vraj ale Američan odmietol.

„Vôbec nič im nedal,“ povedala podľa AP Harrisonová v dokumentárnom programe, ktorý má odvysielať nemecká televízia. FSB odmietla tvrdenia Harrisonovej komentovať. Sám Snowden v minulosti niekoľkokrát zopakoval, že nie je agentom ruských tajných služieb.

Ruská kontrarozviedka podľa Harrisonovej s ponukou oslovila Snowdena len raz. Stalo sa to predvlani v lete, keď bol Snowden nútený žiť šesť týždňov na moskovskom letisku Šeremeťjevo.

Americké úrady vtedy zrušili platnosť Snowdenovho pasu a bývalý spolupracovník americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) nemohol tranzitný priestor opustiť. V auguste potom na zásah ruského prezidenta Vladimira Putina dostal v Rusku azyl.

Snowden doteraz žije v Rusku, kde sa skrýva pred americkým stíhaním za vyzradenie obrovského množstva dát o aktivitách NSA. Jeho informácie vyvolali medzinárodný škandál a skomplikovali aj vzťahy USA s ich spojencami.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #edward snowden