EÚ zruší sankcie, ak budú dodržiavať prímerie v Donbase

Európska únia zváži zrušenie sankcií voči Rusku len v prípade, že bude dosiahnutý "skutočný pokrok" pri napĺňaní dohody o prímerí prijatej v septembri v Minsku.

12.01.2015 17:39
debata (123)

V pondelok v Moskve to povedal lotyšský minister zahraničia Edgars Rinkevics, ktorého krajina momentálne predsedá EÚ. Rinkevics sa stretol s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom predtým, ako obaja odcestovali na rokovanie s ich nemeckým, francúzskym a ukrajinským partnerom o ukrajinskej kríze v Berlíne.

„Sankcie zavedené pre východnú Ukrajinu môžme stiahnuť, ak uvidíme aj výsledky a nielen podpisovanie dohôd,“ vyhlásil lotyšský minister. Dodal, že v prípade porušovania dohody z Minsku nemôže dokonca vylúčiť rozšírenie súčasných sankcií. Lavrov v tejto súvislosti vyjadril presvedčenie, že „umelé prekážky“ medzi Ruskom a EÚ budú čo najskôr odstránené.

Dohoda z Minska hovorí o prímerí, to však neustále porušujú obe strany. Ukrajina a Západ obviňujú Rusko, že proruských separatistov podporuje dodávaním zbraní aj bojovníkov. Moskva tieto obvinenia popiera. Konflikt na Ukrajine si od apríla minulého roku vyžiadal už najmenej 4 700 mŕtvych.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko pozval lídrov Ruska, Francúzska a Nemecka na rokovania o ukrajinskej kríze, ktoré sa majú konať vo štvrtok v Astane.

123 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #Ukrajina #protiruské sankcie