Malé austrálske klokany dostanú po požiari vaky, koaly rukavice

Nedávne lesné požiare v Austrálii spôsobili viaceré poranenia zvieratám žijúcim na postihnutých územiach, množstvo živočíchov je preto teraz v starostlivosti veterinárov a ochrancov prírody.

13.01.2015 13:48
debata
Ilustračné foto. Foto: kvokypeter.flog
klokan, kengura Ilustračné foto.

Tí už minulý týždeň požiadali dobrovoľníkov, ktorí chcú pomôcť, aby ušili bavlnené rukavice na popálené labky koál. Teraz uviedli, že by potrebovali tiež vyrobiť pre osirelé klokanie mláďatá vaky z bavlnenej látky, ktoré by im pri zotavovaní nahradili materskú kapsu, napísal britský denník Guardian.

Požiare zasiahli začiatkom tohto roka oblasť okolo mesta Adelaide na juhovýchode Austrálie. Vyvolala ich vlna horúčav s teplotami okolo 40 stupňov Celzia sprevádzaná silným vetrom. Plamene zničili desiatky domov a spustošili viac ako 12-tisíc hektárov pôdy.

V zoologickej záhrade v Adelaide sa veterinári starajú okrem iného o popálené klokanie mláďatá. „Prípady, ktoré riešime, vyžadujú 24-hodinovú starostlivosť zahŕňajúcu odstraňovanie spálené kože, čistenie a obväzy rán na labkách, chvostoch a ušiach, aby sa predišlo infekcii,“ upozornil veterinár David McLelland. Podľa neho sa zvieratá rýchlo zotavujú a po úplnom vyliečení sa budú môcť vrátiť do voľnej prírody.

Organizácie pre ochranu zvierat medzitým žiadajú dobrovoľníkov, aby ušili bavlnené vaky pre osirelé klokanie mláďatá. „Potrebujeme ich čoraz viac, pretože každý deň nám ľudia nosia ďalšie a ďalšie klokany zranené pri požiari. Po každom kŕmení sa pritom vak musí vymeniť a vyprať,“ poznamenáva Jilea Carneyová z Medzinárodného fondu na ochranu zvierat (IFAW).

Carneyová dúfa, že verejnosť zareaguje na výzvu organizácie rovnako aktívne ako pri prosbe o rukavice na popálené labky koál z minulého týždňa. Palčiakov pre koaly už vraj má IFAW dostatok aj na budúci rok.

„Koaly sa pohybujú pomaly a pri lesných požiaroch ich mnoho umiera. Tie šťastnejšie, čo prežijú, mávajú často ťažké popáleniny na labkách, ktoré si spôsobia kontaktom s horiacimi stromami alebo pri úteku cez horiace porasty,“ vysvetlil IFAW.

Austrálske úrady zatiaľ nie sú schopné spočítať, koľko živočíchov pri posledných lesných požiaroch v okolí Adelaide zahynulo. Predpovedajú ale, že to bude vysoké číslo.

debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #koala #klokan