Rozviedka pozná Boumeddieneovej komplica, útok v Paríži má nový rozmer

Muž, ktorého zachytili kamery na tureckom letisku s Hayat Boumeddieneovou, ktorú hľadajú v súvislosti s útokmi v Paríži, je Francúz Mehdi Belhoucine (23). Francúzska rozviedka ho pozná a spája s radikálmi v Afganistane.

13.01.2015 14:45
Turecko, Francúzsko, útok, Hayat Boumeddieneová Foto:
Kamery na istanbulskom letisku zachytili Hayat Boumeddieneovú so spoločníkom, ktorý jej na úteku pomáhal. Francúzska rozviedka ho pozná.
debata (3)

Práve tí zrejme pomohli Boumeddieneovej dostať sa včas z Francúzska. Táto partnerka jedného z troch atentátnikov, ktorí minulý týždeň v Paríži zabili 17 ľudí, odišla začiatkom januára do Turecka a odtiaľ potom do Sýrie.

Belhoucine stojí na jednom zábere kamery vedľa hľadanej ženy na letisku v Istanbule s vakom na chrbte. Je to brat Mohameda Belhoucinea, ktorého v Paríži vlani odsúdili na dva roky za verbovanie bojovníkov do Pakistanu a Afganistanu a udržiaval kontakty s finančníkmi náborovej skupiny.

Hayat Boumeddieneovej sa  podarilo z Francúzska... Foto: Reuters
Hayat Boumeddieneová, Paríž, útok Hayat Boumeddieneovej sa podarilo z Francúzska odísť cez Turecko do Sýrie.

Zaujímal sa údajne o situáciu v Afganistane, Iraku, Palestíne, Somálsku a Čečensku. „Uvažoval som, že do niektorej z týchto krajín odídem, ale nie nevyhnutne bojovať. Chcem som byť s nimi, pomáhať im a keby to bolo nevyhnutné, chopil by som sa aj zbrane,“ povedal pri jednom výsluchu v priebehu bratovho procesu. Trestu sa vyhol, pretože v kauze figuroval podľa súdu ako prostredník.

Všetci aktéri majú úzke spojenie s radikálmi

Boumeddieneovú mohol podľa denníka Le Monde v Turecku chrániť vďaka kontaktom s jedným z radikálov, ktorý pôsobil v Turecku a momentálne je na úteku v Tunisku. Zaisťoval vraj v Istanbule ubytovanie ľuďom, ktorí prichádzali, aby sa zapojili do bojov v Sýrii.

Vľavo Hayat Boumeddieneová a Amedy Coulibaly,... Foto: Reuters
Francúzsko, teror, Hayat Boumeddieneová, Amedy Coulibaly Vľavo Hayat Boumeddieneová a Amedy Coulibaly, ktorý útočil v parížskom kóšer supermarkete.

Francúzska tlač píše, že Belhoucineova identifikácia dáva vyšetrovaniu teroristických útokov nový rozmer. Mohlo ísť totiž o spoločnú akciu niekoľkých islamských radikálnych skupín. Bratia Kouachiovci, ktorí zabíjali v Charlie Hebdo, sa so zbraňami zoznámili v parížskej bunke v Buttes-Chaumont, ktorá verbovala ľudí do Iraku. Prešli výcvikom v Jemene a útok na týždenník spáchali údajne v mene vetvy Al-Kajdá na Arabskom polostrove.

Amedy Coulibaly, ktorý zabil vo štvrtok policajtku a v piatok štyroch ľudí v židovskom obchode a ktorý bol partnerom hľadanej Boumeddieneovej, vraj vraždil v mene Islamského štátu. Belhoucine ako sympatizant afganských radikálov potom pomohol Boumeddieneovej dostať sa do Sýrie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristický útok #Paríž #Charlie Hebdo #Hayat Boumeddieneová