Ukrajina: Autobus dostal priamy zásah, jedenásť civilistov zahynulo

Najmenej jedenásť civilistov prišlo o život a ďalších trinásť utrpelo zranenia po tom, čo autobus na východe Ukrajiny dostal priamy zásah delostreleckým granátom či raketou.

13.01.2015 15:44 , aktualizované: 22:53
Ukrajina, autobus Foto:
Najmenej desať civilistov prišlo o život a ďalších trinásť utrpelo zranenia po tom, čo autobus na východe Ukrajiny dostal priamy zásah.
debata (11)

Proruskí separatisti podľa ukrajinských médií ostreľovali kontrolné miesto ukrajinskej armády pri meste Volnovacha práve v momente, keď prichádzal linkový autobus. Separatisti však svoju zodpovednosť za tragédiu ihneď popreli.

„Pri meste Volnovacha je len ukrajinské kontrolné stanovisko, ale leží mimo dostrelu nášho delostrelectva. Neboli sme schopní ho ostreľovať,“ vyhlásil hovorca „ministerstva obrany“ neuznanej povstaleckej Doneckej ľudovej republiky.

Zásah na linkový autobus si vyžiadal najmenej... Foto: youtube.com
autobus, Ukrajina Zásah na linkový autobus si vyžiadal najmenej desať obetí, z toho šesť žien.

Hovorca generálneho štábu ukrajinskej armády Vladyslav Selezňov denníku Ukrajinska pravda povedal, že medzi obeťami je šesť žien. Na mieste nešťastia pracujú ukrajinskí vyšetrovatelia.

Napriek prímeriu sa množia vojenské strety

Na východe Ukrajiny napriek vyhlásenému prímeriu pribúdajú strety medzi proruskými separatistami a vládnymi vojskami, zatiaľčo diplomatické rokovania o urovnaní konfliktu sa skončili v slepej uličke. Obe strany sa navzájom obviňujú z porušovania pokoju zbraniam. Boje si od apríla vyžiadali vyše 4 800 mŕtvych.

„Jeden vojak bol počas uplynulých 24 hodín zabitý a ďalších desať je ranených,“ povedal ukrajinský armádny hovorca Andrij Lysenko počas pravidelnej tlačovej konferencie v Kyjeve. „Vystupňovanie nepriateľstva v posledných dňoch a snahy posunúť demarkačnú líniu ukazujú, že ruskí vojaci a teroristi vsadili na taktiku stupňovania napätia v Donbase,“ vyhlásil. Slovom „teroristi“ označuje Kyjev separatistov.

V hlavnej povstaleckej bašte, Donecku, podľa miestnych úradov zahynuli v noci na utorok dvaja civilisti a ďalší traja utrpeli zranenia pri delostreleckom ostreľovaní. Ďalší civilista sa stal obeťou paľby v utorok ráno v obci Maloorlivka asi 30 kilometrov severovýchodne od Donecka. Na doneckom letisku, o ktoré obe strany už dlhšie bojujú, sa zrútila riadiaca veža.

Rusi ostreľovanie vyšetrujú ako genocídu

Ruské úrady v utorok oznámili, že ostreľovanie obytných štvrtí Donecka a ďalších povstaleckých miest ukrajinskými vládnymi vojskami začínajú vyšetrovať ako „genocídu ruskojazyčného obyvateľstva“. Ukrajinská paľba si vraj len za posledné dni vyžiadala vyše 40 obetí. Kyjev už predtým podobné kroky Moskvy odmietal ako ruskú propagandu a pripomínal, že právomoci ruských úradov na Ukrajinu nesiahajú.

„Pôsobí to veľmi cynicky, že celý svet tak jednomyseľne zareagoval na tragédiu vo Francúzsku (teroristický útok proti redakcii Charlie Hebdo), ale ľahostajne si nevšíma oveľa barbarskejšie zločiny, ktoré ukrajinský režim pácha v Donbase,“ vyhlásil hovorca ruských vyšetrovateľov Vladimir Markin.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #autobus #Ukrajina #ostreľovanie