Francúzi na Charlie Hebdo stáli v radoch

Nové číslo satirického časopisu Charlie Hebdo, ktoré vyšlo vo Francúzsku, bolo na mnohých miestach už pred ôsmou hodinou ráno vypredané.

14.01.2015 10:22
Francúzsko, Charlie Hebdo Foto: ,
Ľudia stoja v rade, aby si kúpili najnovšie číslo Charlie Hebdo v novinovom stánku v Paríži.
debata (13)

Informovala o tom agentúra AFP. V stánkoch s novinami stáli Francúzi na najnovšie vydanie rad už od skorého rána. Číslo vyšlo presne týždeň po tom, keď islamskí radikáli redakciu časopisu čiastočne vyvraždili.

„Už nie je,“ opakovali mnohí predavači tlačovín v Paríži sklamaným zákazníkom. Niektorí z nich sa teda podľa AFP vrhli na najväčší satirický týždenník v krajine Le Canard enchaîné, ktorý na výraz solidarity s Charlie Hebdo zaobstaral prvú stranu titulkom „Do toho chlapi, nenechajte sa poraziť“.

Namiesto obvyklých 60 000 výtlačkov vyšiel Charlie Hebdo v trojmiliónovom náklade. Na titulnej strane je pod slovami „Všetko odpustené“ plačúci prorok Mohamed držiaci nápis Je suis Charlie (Ja som Charlie). Táto krátka veta sa za posledný týždeň stala symbolom solidarity s obeťami teroristov. Niektorí moslimskí predstavitelia, okrem iného v Egypte a Katare, však ďalšiu karikatúru proroka odsudzujú a označujú za provokáciu.

Charlie Hebdo v stredu vychádza v šiestich jazykových mutáciách: okrem francúzštiny aj v angličtine, španielčine, arabčine, taliančine a turečtine. Predávať sa bude v 25 krajinách. Kým bežne sa v cudzine predávalo 4000 výtlačkov, teraz došli požiadavky na 300 000 kusov, najviac z Belgicka a Kanady.

Nové Charlie Hebdo vyvolává otázky v americkej tlači

Niekoľko médií sa rozhodlo znovu zverejniť niektoré z kreslených obrázkov, ktoré moslimom pripadajú urážlivé. Časť amerických novín vrátane denníka The New York Times to však neurobila s odvolaním na redakčné posúdenie situácie. A vyslúžili si tým kritiku od niektorých zástancov slobodného prejavu, ktorým toto rozhodnutie pripadá zbabelé.

Tento týždeň americké noviny stoja pred novou variáciou tohto rozhodovania, napísal denník The New York Times: uverejniť alebo neuverejniť kreslený obrázok z titulnej strany nového čísla Charlie Hebdo.

Mnohí tento obrázok vnímajú ako zmierlivé gesto redaktorov Charlie Hebdo po útoku. Iní ale uvádzajú, že obálka pokračuje v tradícii týždenníka zámerne urážať moslimov zobrazovaním ich proroka, čo mnohí veriaci moslimovia pokladajú za rúhanie.

Rozhodnutie zverejniť tento obrázok, ktorý sa opäť neobjaví v tlačenej verzii denníka The New York Times, ide podľa analytikov aj novinárov k samotnému jadru diskusie o tom, čo je ešte sloboda slova a čo už neopodstatnené zverejňovanie obsahu, ktorý bude pre prinajmenšom časť čitateľov urážlivý.

Noviny sa rozhodli len vo svojom online vydaní ponúknuť link, na ktorý môžu čitatelia kliknúť, ak chcú obálku Charlie Hebdo vidieť. Ďalšie médiá však zvolili odlišný prístup.

Online spravodajský server BuzzFeed zverejnil predchádzajúce kresby Charlie Hebdo, ktoré moslimovia pokladajú za urážlivé, a novú titulnú stranu zaradil do článku o tom, ako sa ďalšie médiá stavajú k tejto otázke. BuzzFeed vo svojom článku označuje tých, ktorí sa rozhodnú kresbu neuverejniť, za médiá praktizujúce autocenzúru.

Denník The Washington Post, ktorý minulý štvrtok uverejnil v tlačenom vydaní na stránke komentárov staršiu karikatúru Mohameda z Charlie Hebdo, už v utorok vo svojom online vydaní zverejnil novú titulnú stránku francúzskeho týždenníka. Výkonný šéfredaktor denníka Martin Baron uviedol, že tento obrázok neporušuje štandardy redakcie. „Musel by byť úmyselne, jedovato a zbytočne urážlivý,“ uviedol na vysvetlenie.

Britský denník The Guardian novú karikatúru zverejnil v tlačenej aj online verzii; na internete však čitateľa varuje, že článok obsahuje „pretlač titulnej strany, ktoré môže niektorým pripadať urážlivá“.

K diskusiám okolo novej karikatúry proroka Mohameda sa navyše pridružil názor časti online komentátorov, podľa ktorých sú na obrázku – ak sa otočí hore nohami – k videniu mužské genitálie.

Novinár Charlie Hebdo Laurent Léger ale názor, že na obrázku je jedno alebo dokonca dvojité vyobrazenie mužských pohlavných orgánov, odmieta. „Ľudia vidia to, čo chcú vidieť,“ povedal. „Ale kreslený obrázok je kreslený obrázok. Nie je to fotografia. Kto môže povedať, ako Mohamed vyzerá? Ja som ho nikdy nevidel,“ dodal.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Charlie Hebdo