Pápež František dal Srí Lanke prvého katolíckeho svätého

Pápež František dal Srí Lanke jej prvého katolíckeho svätého. Na omši na pobrežnej promenáde v Kolombu pred státisícami veriacich svätorečil misionára zo 17. storočia Josepha Vaza, ktorý sa podľa Vatikánu zaslúžil o oživenie katolíctva na ostrove po prenasledovaní tamojších katolíkov holandskými koloniálnymi vládcami.

14.01.2015 15:48
pápež František, Srí Lanka Foto: ,
Pápež František na Srí Lanke svätočil Josepha Vaza, misionára zo 17. storočia.
debata

Neskôr sa pápež vydal do bývalej vojnovej zóny na severe ostrova, aby prejavil solidaritu s obeťami 26-ročného konfliktu medzi vládnymi vojskami a tamilskými separatistami. Vyzval pritom k odpusteniu a uzmiereniu znepriatelených etnických a náboženských skupín.

Bola to vôbec prvá návšteva hlavy katolíckej cirkvi na prevažne hinduistickom severe Srí Lanky, kde ale tiež žije pomerne početná kresťanská komunita. Svätyňa v meste Madhu, kde František v stredu slúžil omšu, bola počas vojny terčom ostreľovania a v roku 1999 v nej zahynulo 40 ľudí, ktorí sa tu ukrývali. Konflikt medzi Tamilmi a budhistickou sinhálskou väčšinou sa skončil v roku 2009 porážkou tamilských povstalcov a vyžiadala si podľa OSN až 100-tisíc mŕtvych. Obe strany sa pritom obviňujú z vojnových zločinov, predovšetkých v poslednej fáze konfliktu.

Pápež František na Srí Lanke svätočil Josepha...
Pápež František vypustil pred začiatkom obradov...
+9Pápež František sa na Srí Lanke stretol s...

„Želám si, aby všetci ľudia našli inšpiráciu a silu vystavať budúcnosť pre deti tejto milovanej krajiny na uzmierení, spravodlivosti a mieru,“ povedal František. V utorok pápež vyzval srílanských politikov, aby umožnili odhaliť pravdu o násilnostiach spáchaných počas občianskej vojny.

V stredu dopoludnia pápež František svätorečil v metropole Kolombu misionára Vaza, ktorého vyzdvihol ako príklad náboženskej tolerancie na ostrove, ktorý rozdeľovani náboženské a národnostné spory. „Svätý Joseph nám ukazuje, aké dôležité je preklenovať náboženské rozdiely službou mieru,“ povedal pápež.

Pápež František požehnáva jednu z veriacich,... Foto: SITA/AP, Eranga Jayawardena
Pápež František, Srí Lanka Pápež František požehnáva jednu z veriacich, ktorá napriek svojmu zlému zdravotnému stavu putovala do Madhu na slávnostnú omšu.

Podľa médií pápež František na brehu mora pookrial z únavy, ktorá ho zasiahla v horúcom utorňajšom dni, keď svoju návštevu na tropickom ostrove začínal.

Vaz sa narodil v roku 1651 na indickom subkontinente v bývalej portugalskej kolónii Góa, keď mal 36 rokov však prišiel v preoblečení na ostrov Cejlon, aby tam pomohol katolíkom, ktorých prenasledovali noví holandskí vladári. Tí v polovici 17. storočia ostrov, ktorý patri katolíckemu Portugalsku, dobyli, ako oficiálne náboženstvo zaviedli kalvinizmus a katolicizmus na ostrove vyhlásili za nelegálny.

Vaza blahorečil v Kolombu na tom istom mieste v roku 1995 Ján Pavol II. František ho však vyhlásil za svätého za cenu porušenia cirkevných pravidiel, ktoré požadujú, aby blahorečenie rpišlo po uznaní jedného zázraku a svätorečenie po uznaní druhého.

Pápež František sa na Srí Lanke stretol s... Foto: SITA/AP, Eranga Jayawardena
Pápež František, Srí Lanka Pápež František sa na Srí Lanke stretol s tamojšími budhistickými mníchmi.

Vaz získal do svojej smrti v roku 1711 na Cejlone pre katolícku cirkev asi 30-tisíc veriacich a vytvoril sieť misionárov, ktorí zaviedli na ostrove znovu katolicizmus. Dnes katolíci tvoria približne sedem percent obyvateľstva osotra.

Niektorí Srílančiania však poukazujú na to, že katolícka cirkev si na ostrove počínala pri získavaní veriacich často násilne a jej činnosť viedla k zničeniu mnohých budhistických chrámov. „Cirkev za to nesie právnu zodpovednosť,“ pvoedala predsedníčka srílanskej Kráľovskej spoločnosti pre ázijské štúdiá Susantha Goonatilakeová a dodala, že František by sa mal za konanie cirkvi ospravedlniť.

debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Srí Lanka