Nemecko zvýši rozpočet rozviedok, bude trestať radikálnych duchovných

Nemecko po teroristických útokoch v Paríži zvýši rozpočet rozviedok, aby tajné služby dokázali lepšie reagovať na aktuálne hrozby.

15.01.2015 11:46
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (10)

Chce tiež tvrdo postupovať proti radikálnym duchovným, ktorí navádzajú mladých moslimov k zapojeniu do teroristických aktivít a sprísniť tresty za financovanie terorizmu. V Spolkovom sneme to dnes povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Rozviedky aj ďalšie nemecké bezpečnostné zložky podľa Merkelovej musia mať dostatočné technické i personálne vybavenie, aby sa mohli stretávať s novými hrozbami súčasného sveta. „Práca našej nemeckej rozviedky, rovnako ako jej spolupráca s partnerskými spravodajskými službami, musí nepochybne vždy zvažovať rovnováhu medzi slobodou a bezpečnosťou. Rovnako nepochybné ale je, že cezhraničná výmena informácií je pre našu bezpečnosť absolútne nevyhnutná,“ uviedla ďalej kancelárka.

„Všetkými prostriedkami, ktoré nám náš právny štát dáva, budeme bojovať proti kazateľom hlásajúcimi nenávisť, proti zločincom, ktorí svoje násilnosti zastierajú islamom, aj proti ľuďom, ktorí pôsobia v zákulisí medzinárodného terorizmu,“ povedala Merkelová. Prísnejšie trestať bude Nemecko tiež financovanie teroristických skupín.

Kancelárka pripomenula, že už v stredu vláda prijala návrh zákona, podľa ktorého bude možné islamským radikálom odoberať okrem cestovných pasov aj občianske preukazy, aby pre nich bolo komplikovanejšie zapojiť sa do bojov po boku Islamského štátu (IS). Kabinet sa podľa Merkelovej chystá tiež trestať samotnú cestu za zahraničnými islamistami. Doteraz mohli byť stíhaní len ľudia, ktorí sa priamo zapojili do bojov po boku zahraničnej teroristickej organizácie.

Merkelová zdôraznila, že v rámci boja proti terorizmu bude Nemecko pokračovať aj vo svojom angažovaní proti IS. „Naďalej sa budeme politicky, humanitárno aj dodávaním vojenského vybavenia a poskytovania výcviku podieľať na boji proti takzvanému Islamskému štátu,“ povedala.

Merkelová ale zároveň zdôraznila, že nemožno paušálne zlučovať moslimov s teroristami. „Väčšina moslimov sú slušní občania rešpektujúci zákony a naše ústavou garantovanej hodnoty,“ povedala.

Terorizmus podľa nej nemá oporu v islame, teroristické činy kancelárka označila za rúhanie proti Bohu.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Nemecko #islam #Angela Merkelová #rozviedky #rozviedka