Minská schôdzka o Ukrajine stále nie je istá

Nad piatkovou schôdzkou takzvanej kontaktnej skupiny v Minsku, teda zástupcov ukrajinskej vlády, proruských separatistov, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), naďalej visí otáznik.

16.01.2015 10:03
debata (22)

Informovala o tom agentúra DPA. V bieloruskej metropole sa zatiaľ zišli povstalci a už vo štvrtok o príprave stretnutia rokovali diplomati z Kyjeva, Moskvy a OBSE.

OBSE v piatok zopakovala, že je na rokovania v Minsku pripravená, naďalej ale očakáva potvrdenie účasti od všetkých účastníkov. Organizácia tiež podľa agentúry Interfax-Ukrajina oznámila, že sa v stredu stretla s predstaviteľmi ukrajinskej vlády a Ruska, s ktorými pripravovala program konzultácií plánovaných na piatok.

O podrobnostiach bilaterálneeho stretnutia povstaleckých predákov neuviedla DPA žiadne podrobnosti. Poznamenala len, že nie je jasné, či sa konzultácia kontaktnej skupiny bude kvôli rokovaniu rebelov môcť uskutočniť ešte počas dňa.

Ukrajinská vláda dala najavo, že chce hovoriť najmä s vodcom proruskej Luhanskej ľudovej republiky Igorom Plotnickým a jeho doneckým náprotivkom Alexandrom Zacharčenkom, bez ich účasti vraj stretnutie nemá zmysel. Obaja vodcovia svoju účasť ale vylúčili.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #minsk #Ukrajina