Ukrajinská armáda vraj znovu získala letisko v Donecku

Ukrajinské jednotky v noci na nedeľu spustili masívnu operáciu a znovu získali takmer celé územie doneckého letiska.

18.01.2015 17:29
Doneck, letisko Foto: ,
Dym stúpa nad terminálom letiska v Donecku na snímke zo štvrtka.
debata (741)

Informoval o tom hovorca armády Andrij Lysenko. Proruskí separatisti deklarovali získanie letiska na východe Ukrajiny tento týždeň. „Takmer úplne sme vyčistili oblasť letiska,“ povedal Lysenko v televíznom brífingu. Podľa jeho slov operácia vrátila bojové línie pri letisku do predchádzajúceho status quo a ukrajinská armáda tak nenarušila 12-bodový mierový plán z Minska dohodnutý s Rusmi a lídrami separatistov v septembri.

Proruskí separatisti vo štvrtok oznámili, že sa im podarilo dobyť celé zničené letisko v meste Doneck na východe Ukrajiny. Na budove letiska zaviala povstalecká zástava. Donecké letisko, ktorého terminál bol v rukách vládnych síl a ostatné časti pod kontrolou povstalcov, bolo dejiskom prudkých bojov už od mája minulého roku. Do paľby sa dostali aj okolité dediny. Ukrajinský parlament vo štvrtok odhlasoval obnovenie svojich síl na prednej línii a pokračovanie v postupnej mobilizácii.

Separatisti v Donbase nezískajú ani piaď ukrajinskej pôdy, dôležitým faktorom ukrajinského víťazstva sa stáva národná jednota. Na masovej demonštrácii v Kyjeve to v nedeľu vyhlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko. Sprievod niekoľkých desiatok tisíc ľudí uctil pamiatku obetí raketového útoku na autobus v východoukra­jinskom meste Volnovacha, pri ktorom pred piatimi dňami zahynulo 13 ľudí.

Podľa ukrajinských médií sa pochod v centre Kyjeva zmenil na demonštráciu vojnového odhodlania, ktoré podčiarkla aj ofenzíva ukrajinskej armády v zóne doneckého letiska. „Naši vojaci na doneckom letisku preukazujú hrdinstvo a vlastenectvo a sú príkladom, ako sa má brániť krajina,“ vyhlásil Porošenko na demonštrácii.

Vojnové úsilie podľa prezidenta národ zjednotilo ako nikdy predtým. „Vrátime Donbas Ukrajine a ukážeme, že mimoriadne dôležitým faktorom nášho víťazstva sa stáva národná jednota,“ vyhlásil Porošenko k davu zhromaždenému na námestí Nezávislosti.

Demonštranti niesli nad hlavami nápismi „Som Volnovacha“ ako parafrázu hesla „Som Charlie“, ktoré ovládlo protesty proti teroristickému útoku na francúzsky časopis Charlie Hebdo. Útok na civilný autobus pri Volnovache porovnal s vraždou francúzskych novinárov i Porošenko. „Terorizmus je hrozba celému svetu, a preto sa proti nemu celý svet musí spojiť,“ povedal prezident. „Teroristi“ na východe Ukrajiny podľa neho sledujú rovnaké ciele ako útočníci na redakciu francúzskeho satirického týždenníka.

Sprievody tisícov ľudí protestujúcich proti násilnostiam v Donbasu sa konali aj v Dnepropetrovsku, Poltave, Ľvove, Ternopile, Charkove a ďalších ukrajinských mestách.

741 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza na Ukrajine #proruskí separatisti