Epidémia eboly v Mali sa skončila

Epidémia smrteľnej eboly v Mali sa skončila. V krajine nezaznamenali žiadne prípady za posledných 42 dní, čo je obdobie, ktoré požaduje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) na oficiálne vyhlásenie ukončenia epidémie.

19.01.2015 09:50
debata

Prvé prípady krvácavej horúčky zaznamenali v Mali v októbri. Oproti iným krajinám západnej Afriky dosiahol výskyt eboly v Mali len malé rozmery. Chorobe tu podľahlo šesť ľudí.

Počet zaevidovaných prípadov nakazenia ebolou v troch najhoršie postihnutých krajinách západnej Afriky stúpol na vyše 21-tisíc a najmenej 8 400 ľudí už vírusu od vypuknutia epidémie podľahlo.

Bilancia zdravotníckej agentúry OSN obsahuje 3 500 smrteľných prípadov z Libérie, 3 000 zo Sierry Leone a 1 800 z Guiney, ochorenie si však za posledný rok vyžiadalo taktiež viac ako desiatku životov v iných krajinách. Zo zverejnených čísiel vyplýva, že úmrtnosť dosahuje približne 39 percent.

WHO už dávnejšie konštatovala, že terajšia epidémia eboly je najsmrtiacejšou v dejinách a skutočný počet nakazených i obetí je pravdepodobne vyšší, keďže časť pacientov nemôže alebo nechce navštíviť lekára. Vírus vyvoláva krvácavú horúčku a prenáša sa telesnými tekutinami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mali #WHO #ebola