Boje na doneckom letisku pokračujú

Na letisku pri Donecku pokračujú boje medzi ukrajinskou armádou a proruskými vzbúrencami.

19.01.2015 11:25
debata (177)

Podľa denníka Ukrajinská pravda o tom informovalo tlačové stredisko protipovstaleckej operácie na východe krajiny, z ktorého správy vyplýva, že celý objekt nie je v rukách vládnych síl. Separatisti tvrdia, že celé letisko je v ich rukách.

„Na území doneckého letiska pokračujú bojové akcie s cieľom oslobodiť objekty, ktoré obsadili povstalci. Protivník má podstatné straty na živej sile i technike,“ cituje ukrajinská pravda na svojom serveri rannú správu tlačového strediska.

Separatisti ale dopoludnia tvrdili, že areál majú stále pod kontrolou a že odrazili všetky pokusy armády o protiúder. „S istotou môžem povedať, že všetky pokusy ukrajinských jednotiek dobyť letisko stroskotali. Ukrajinská armáda utrpela obrovské straty,“ uviedol podľa agentúry TASS vodca doneckých rebelov Alexandr Zacharčenko. Cez víkend vraj jeho sily odrazili šesť útokov ukrajinskej pechoty a obrnených vozidiel.

Armádny hovorca Andrij Lysenko v nedeľu večer oznámil, že armáda v noci zo soboty na nedeľu začala pri doneckom letisku rozsiahlu operáciu a má opäť pod kontrolou jeho prevažnú časť. Areál sa koncom minulého týždňa dostal pod silný tlak separatistov, ktorí už v piatok oznámili, že letisko „s konečnou platnosťou“ padlo do ich rúk. Kyjev to nepotvrdil, aj keď armádne správy pripúšťali, že situácia je tam „zložitá“.

Podľa Zacharčenka sa ukrajinská armáda pokúsila postúpiť aj priamo do Donecka, ale ani to sa jej nepodarilo. Armádnu kolónu vraj úplne zničil výbuch mosta, cez ktorý sa chcela do mesta dostať.

Armádne tlačové stredisko ráno tiež uviedlo, že vzbúrenci za uplynulých 24 hodín 99-krát ostreľovali pozície ukrajinských ozbrojených síl aj miesta s civilným obyvateľstvom. Použili pritom delá, granátomety, mínomety aj raketomety. Konkrétne údaje o mŕtvych či zranených správa neobsahuje.

Podľa oznámenia kyjevského ministerstva vnútra sa ráno pod paľbou ocitlo aj mesto Debalceve. Na jeho centrum dopadlo okolo 20 granátov, ktoré zranili veľký počet civilistov. Medzi vážne zranenými sú vraj deti.

Separatisti ale na druhej strane tvrdia, že prímerie porušuje ukrajinská strana. „V poslednej dobe sa zvýšila intenzita ostreľovania a stúpol počet zranených. Za uplynulých 24 hodín bolo zaznamenaných 56 prípadov ostreľovania zbraňami kalibru od 82 do 152 milimetrov. V Horlivke bola zhodená letecká bomba s hmotnosťou približne 500 kilogramov,“ cituje TASS Eduarda Basurina z povstaleckého velenia. Dodal, že od nedele v Doneckej oblasti zomrelo deväť ľudí a zranenia utrpelo 44, vrátane štyroch detí.

177 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #doneck #Ukrajina