Šéfka diplomacie EÚ chce alianciu s arabskými krajinami

Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogherioniová v pondelok vyzvala na vytvorenie protiteroristickej aliancie s arabskými krajinami v záujme boja proti terorizmu.

19.01.2015 14:21
debata (10)

Podľa jej slov, v reakcii na nedávne teroristické útoky vo Francúzsku, sa tak má stať prostredníctvom zlepšenia spolupráce a vzájomnej výmeny informácií o podozrivých aktivitách a bezpečnostných hrozbách.

Talianska diplomatka, ktorá sa zúčastnila na pondelňajšom stretnutí ministrov zahraničných vecí krajín únie v Bruseli, má v pláne aj stretnutie s generálnym tajomníkom Ligy arabských štátov Nabílom al-Arabím. Myšlienku spolupráce s moslimskými krajinami namiesto ich obviňovania podporili aj prítomní šéfovia diplomacií.

Európa je v stave zvýšenej ostražitosti po nedávnych teroristických útokoch v Paríži, ktoré si vyžiadali 17 obetí, ako aj po zmarenom teroristickom sprisahaní v Belgicku. Dvadsaťosem ministrov prediskutuje obavy týkajúce sa návratu radikalizovaných Európanov zo Sýrie a Iraku.

Nebudú sa prijímať žiadne rozhodnutia, ale bude sa debatovať o prípravách na špeciálny summit venovaný terorizmu, ktorý sa bude konať vo februári.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #islamisti #Federica Mogheriniová #teroriumus #arabský svet