V Mníchove proti Pegide demonštrovalo asi 10 000 ľudí

V centre bavorskej metropoly sa v pondelok večer na manifestácii za rozmanitú a otvorenú spoločnosť zišlo asi 10 000 ľudí, naopak priaznivcov protiislamského hnutia dorazilo oproti očakávaniam len 800.

19.01.2015 22:22
Mnícho, protest Foto: ,
Účastníci protestu proti islamizácii Západu v Mníchove.
debata (9)

Informoval o tom portál abendzeitung-muenchen.de. Demonštrácia na podporu alebo proti hnutiu vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida) sa konali po celom Nemecku. Ľudia podporujúci Pegidu sa prvýkrát zišli taktiež v Dánsku, kde ich však podľa agentúry DPA odporcovia prečíslili.

V Mníchove sa v pondelok očakávala výrazne vyššia účasť ľudí kritizujúcich islamskú imigráciu do Európy, lebo hnutie Pegida vyzvalo demonštrantov, aby namiesto na tradičné pondelkové zhromaždenia do Drážďan zamierili práve do Bavorska. Pondelková akcia Pegidy v saskej metropole bola totiž z bezpečnostných dôvodov zrušená.

Účasť na mníchovských demonštráciách v pondelok bola asi o polovicu menšia ako pred týždňom. Minulý pondelok v Mníchove protestovalo asi 1500 priaznivcov hnutia Bagida, ktoré je bavorskou odnožou Pegidy. Na manifestácii za väčšiu toleranciu to bolo zhruba 20 000 ľudí.

Niekoľko tisíc ľudí v pondelok proti Pegide protestovalo v Osnabrücku. Účastníci tejto akcie sa zišli pred divadlom, odkiaľ sa vydali na niekoľkokilometrový pochod centrom mesta. Svoju účasť už skôr prisľúbil okrem iného dolnosaský krajinský minister vnútra Boris Pistorius.

Priaznivci Pegidy sa zišli aj v Düsseldorfe, kde sa tamojšie hnutie označuje ako Dügida. Proti činnosti Dügidy sa v tomto porýnskom meste konali štyri vopred ohlásené protidemonštrácie za účasti niekoľkých stoviek ľudí. Na bezpečnosť dohliadalo viac ako tisíc policajtov.

V Magdeburgu sa zišlo asi 6000 ľudí odmietajúcich názory Pegidy, naopak podporovateľov tohto hnutia, ktorí si v metropole spolkovej krajiny Sasko-Anhaltsko hovoria Magid, prišlo podľa odhadov asi 600.

Naopak v Braunschweigu bola chystaná akcia Bragidy, tamojšej odnože Pegidy, podobne ako v Drážďanoch z bezpečnostných dôvodov odrieknutá. Najskôr sa síce v meste zišlo asi 250 prívržencov protiislamského hnutia, ktorých však čoskoro obklopilo asi 5000 ich odporcov. Polícia následne konanie protestu Bragidy označila za príliš nebezpečné.

V Dánsku sa v pondelok demonštrácie Pegidy konali vôbec prvýkrát. V Kodani sa protestu zúčastnilo asi 200 ľudí, ktorí však museli čeliť početnej prevahe svojich odporcov. Ďalšie akcie Pegida usporiadala v Aarhuse a Esbjergu.

Druhýkrát sa uskutočnila demonštrácia Pegidy v Osle. Nórsky rozhlas uviedol, že asi 70 ľudí hlásiacich sa k Pegide muselo čeliť snehovým guliam, ktoré hádzali účastníci protidemonštrácia.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Pegida #islamizácia