Palestínčan dobodal nožom v autobuse 11 cestujúcich

Palestínčan zo Západného brehu, ktorý bol v Jeruzaleme ilegálne, v stredu dobodal v autobuse v centre Tel Avivu 11 cestujúcich vrátane vodiča.

21.01.2015 10:10 , aktualizované: 15:31
Izrael, palestínsky útočník Foto: ,
Mladého palestínskeho útočníka polícia pri prenasledovaní zranila, následne sa jej ho podarilo zadržať.
debata (3)

Traja zranení sú podľa hovorkyne nemocnice Tel Hašomer v kritickom stave. Hamas, islamistická ozbrojená skupina ovládajúca Pásmo Gazy, sa k útoku neprihlásila, no označila ho za odvážny a hrdinský čin.

„Je to prirodzená odpoveď na okupáciu a teroristické zločiny proti našim ľuďom,“ uviedol Izzat Rišek, líder Hamasu sídliaci v Katare. Polícia označila útok za teroristický čin, ďalší z radu útokov, v ktorých Palestínčania nožmi, kyselinou a autami v posledným mesiacoch útočili na Izraelčanov.

Dvadsaťtriročný Palestínčan po útoku vyskočil z autobusu, no polícia ho strelou do nohy zastavila a zatkla. Muž sa k bodaniu priznal a ako dôvod uviedol minuloročnú vojnu v Gaze a napätie okolo posvätného miesta židov a moslimov v Jeruzaleme.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu útoky odsúdil a povedal, že sú „priamym následkom jedovatej kampane šírenej Palestínskou samosprávou proti Židom a ich štátu.“ „Tento istý terorizmus sa snaží útočiť na nás v Paríži, Bruseli a všelikde inde,“ povedal Netanjahu.

Podľa izraelského ministra zahraničných vecí Avigdora Liebermana nesú vinu za útok lídri Palestínčanov, vrátane prezidenta Mahmúda Abbása. Systematicky vraj podkopávajú právo na existenciu Izraela ako židovského štátu.

Izraelské úrady posilnili podľa médií v Tel Avive bezpečnostné opatrenia. Pobodanie cestujúcich bol ďalším z radu útokov Palestínčanov na izraelských civilistov i členov ozbrojených zložiek, ktoré v posledných mesiacoch sprevádzajú zvýšené napätie medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi po minuloročnej 50-dňovej vojne v Pásme Gazy. Zahynulo vtedy vyše 2 100 Palestín­čanov, vrátane civilistiov. Obetí na izraelskej strane tvorilo 67 vojakov a šesť civilistov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Izrael #autobus #Palestínčan