Líder hnutia Pegida pózoval ako Hitler, vyšetruje ho prokuratúra

Prokuratúra v nemeckom meste Drážďany v stredu potvrdila začatie vyšetrovania okolností zverejnenia fotografie spoluzakladateľa populárneho protiprisťahovaleckého hnutia Pegida (Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu) Lutza Bachmanna, kde sa podobá na niekdajšieho nacistického vodcu Adolfa Hitlera.

22.01.2015 06:50
debata (2)

Zakladateľ nemeckej organizácie vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida) Lutz Bachmann vo vedení hnutia končí. V stredu večer to oznámil denníku Bild. Bachmann tak reagoval na kritiku, ktorá sa na neho zniesla po tom, čo na Facebooku zverejnil svoju fotografiu, na ktorej pózuje ako Hitler. O Bachmanna, ktorého sprevádza sporná minulosť, sa v súčasnosti zaujímajú vyšetrovatelia kvôli urážkam na adresu žiadateľov o azyl.

„Fotku som urobil u holiča pri príležitosti vydania satirickej audioknihy Už je tu zas,“ vysvetľoval okolnosti vzniku kontroverznej snímky Bachmann. „Človek si aj zo seba musí urobiť posmech,“ dodal. Spomínaná kniha Timura Vermesa rozpráva o živote nacistického diktátora Adolfa Hitlera, ktorý sa po desaťročiach spánku prebudí v súčasnosti.

Pegida sa v oficiálnom vyjadrení dištancovala od fotografie, ktorú Bachmann na Facebooku zverejnil vlani v septembri. Hnutie zároveň vyjadrilo ľútosť nad celou aférou. „Kto sa v politike nalíči ako Hitler, je buď úplný idiot, alebo nácista,“ vyhlásil nemecký vicekancelár a sociálnodemokra­tický predseda Sigmar Gabriel.

Bachmann, ktorý je kvôli vyhrážkam pod policajnou ochranou, o sebe tvrdí, že nie je rasista a že odmieta akýkoľvek radikalizmus. „Mal som tureckého svedka (na svadbe) a mám veľa moslimských priateľov,“ vysvetľuje. Napriek tomu ho štátne zastupiteľstvo v Drážďanoch vyšetruje kvôli možnému podnecovania nenávisti. Objavili sa totiž jeho údajné komentáre z vlaňajšieho septembra, v ktorých utečencov a azylantov označil za špinavú zberbu. Či ich Bachmann skutočne napísal, však nie je jasné.

Bachmann má podľa nemeckých médií za sebou pomerne pestrú minulosť, v ktorej nechýba opakované zatknutie pre rôzne trestné činy a útek pred zákonom do Juhoafrickej republiky. Hoci sa v Afrike skrýval pod falošnou identitou, bol čoskoro zadržaný a dopravený do nemeckého väzenia. Podľa serveru Tagesschau strávil Bachmann za mrežami spolu tri roky a neskôr bol dvakrát pristihnutý s dávkou kokaínu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Adolf Hitler #Pegida #Lutz Bachmann