Vo Francúzsku po atentátoch rastie predaj upokojujúcich liekov

Po nedávnych atentátoch v Paríži sa vo Francúzsku predaj liekov na upokojenie a spánok od 9. do 13. januára zvýšil o 18,2 percenta oproti rovnakým dňom v predchádzajúcich šiestich týždňoch. Uviedla to francúzska spoločnosť Celtipharm, ktorá sleduje a vyhodnocuje stav zdravotníctva v krajine.

22.01.2015 08:45
debata (1)

„Naše oznámenie nie je nejakým prieskumom alebo odhadom, ale objektívnym skúmaním všetkých uskutočnených predajov v sledovaných lekárňach,“ citoval web denníka Le Figaro vedenie Celtipharm. Vyššia úzkosť zodpovedá podľa psychológov danej situácii.

Národná rada lekárnikov však pochybuje, že došlo k takej vysokej spotrebe týchto liekov. Tvrdenie Celtipharm je podľa lekárnikov o to menej vhodné, že vnucuje Francúzom myšlienku, že lieky sú odpoveďou na akýkoľvek problém. „Neustále pracujeme na znížení spotreby liekov vo Francúzsku,“ zdôraznila šéfka rady Isabelle Adenotová.

Pripustila však, že atentáty obyvateľmi Francúzska skutočne otriasli. „Ľudia, ktorí (po útokoch troch islamských radikálov 7. až 9. januára v Paríži) prišli do mojej lekárne, mali ohromnú potrebu hovoriť,“ povedala Adenotová. Ľudí vraj však radšej upokojovala vysvetľovaním situácie ako liekmi.

Nielen ľudí vo Francúzsku, ale aj v ďalších európskych krajinách znepokojujú správy, že Európanom teraz hrozí ďalšie atentáty. „Je dôvod na znepokojenie a na maximálnu ostražitosť. Al-Kajdá je oslabená, ale môže chcieť zorganizovať útok proti Západu, aby ukázala, že stále existuje. Túto obavu zdieľajú tiež veľké spravodajské služby, predovšetkým britská MI5,“ povedal agentúre AFP zdroj blízky vyšetrovaniu protiteroristickej činnosti vo Francúzsku.

„Obávam sa veľkého úderu skupiny Al-Kajdá, ktorá sa nevzdala útokov v Európe. Avšak hrozba, ktorá naháňa najväčší strach, je terorizmus (zradikalizovaných) jednotlivcov, pretože ich odhalenie je naozaj veľmi zložité,“ uviedol francúzsky europoslanec a bývalý člen tajných služieb Arnaud Danjean.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #lieky #úzkosť #depresie