Stalin ožíva vo väčšine ruských sŕdc ako hrdina

Rusko znova potvrdzuje, že je krajinou s nepredvídateľnou minulosťou. Čím viac rokov uplynie od vlády krvavého diktátora Josifa Stalina, tým je medzi Rusmi populárnejší. Podľa čerstvého prieskumu Levada - Centra až 52 percent opýtaných sa nazdáva, že Stalin zohral kladnú úlohu v dejinách krajiny. Je to po prvý raz, čo tento renomovaný sociologický ústav nameral "otcovi národov" väčšinovú podporu.

22.01.2015 10:30
Rusko, stalin, vyrocie Foto: ,
Žena s portrétom sovietskeho diktátora Stalina.
debata (326)

Reprezentatívne prieskumy o role Stalina robí Levada – Centr od roku 2006. Vtedy sa o ňom pochvalne vyjadrilo 42 percent respondentov. V roku 1989, za vlády posledného sovietskeho prezidenta Michaila Gorbačova, ostrého kritika stalinizmu, sa v prieskume inej agentúry k Stalinovi prihlásilo dokonca iba 12 percent stúpencov.

Stúpajúcu popularitu Stalina viacerí znalci spájajú s podporou politiky pevnej ruky, ktorá v Rusku narastá za pätnásť rokov od príchodu Vladimira Putina do Kremľa. „Kladné hodnotenie Stalina je predovšetkým prejavom spoločenského dopytu po poriadku, bezpečnosti, úlohe otca národov, ktorá sa asociuje s rolou súčasného prezidenta,“ povedala pre noviny Vedomosti expertka na politickú psychológiu Jelena Šestopalová.

Aj riaditeľ Levada-Centra Lev Gudkov vidí súvislosť s vládou súčasného prezidenta. „Nárast preferencií Stalina sa začal s príchodom Putina k moci a s jeho kurzom tichej, postupnej rehabilitácie sovietskej minulosti a sovietskych symbolov. Vrátil starú hymnu, začali sa dôkladnejšie oslavovať výročia vojnového víťazstva. Putin predniesol prípitok na slávu vlasti a Stalina, ako jedného z tvorcov víťazstva,“ pripomína Gudkov.

Prezident Putin na verejnosti nepresadzuje rehabilitáciu Stalina. Ocenil ho ako „efektívneho manažéra“, ktorý zohral podstatnú rolu pri porážke nemeckého nacizmu a vybudovaní priemyselnej a vojenskej veľmoci. Stalinovo meno sa vrátilo – aspoň na čas osláv víťaznej stalingradskej bitky – aj do názvu Volgogradu. A na moskovskej stanici metra Kurskaja sa po rekonštrukcii na stene objavil starý text stalinskej hymny aj s veršom: „Vernosti ľudu vždy nás učil Stalin…“ Na druhej strane Putin nevrátil pamätníky „otca národov“ na námestia. A v ruských kníhkupectvách dostať rovnako knihy velebiace Stalina, ako aj tie, ktoré ho zatracujú.

„Ruské vedenie otvorene nevychvaľuje Stalina,“ pripúšťa proti Kremľu kriticky naladená analytička Maša Lipmanová. „Putin však od samého začiatku budoval režim centralizovanej moci, ktorá je nespochybniteľná. Dôraz na štátnu moc takého typu spravil zo Stalina svojrázneho skrytého hrdinu,“ napísala pre magazín Foreign Policy.

Podľa šéfa Levada – Centra je zaujímavé, že s vymieraním generácie pamätníkov, ktorí by mohli mať na stalinské časy nostalgické spomienky, sa popularita Stalina neznižuje. „Najnovší prieskum ukázal, že medzi mladými sa až 70 percent stavia k vodcovi pozitívne. Temné stránky jeho pôsobenia nepoznajú, téma gulagov a represií ich nezaujíma, pozerajú však početné filmy a seriály o vojne, v ktorých je zobrazovaný ako stratég a víťaz,“ poznamenáva Gudkov, podľa ktorého na vlasteneckej vlne posledného roka preferencie Stalina absolútne zákonite prekonali päťdesiat percent.

© Autorské práva vyhradené

326 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Rusko #Vladimir Putin #Michail Gorbačov #Josif Stalin