Nový zákon v Británii dáva Škótom väčšiu samostatnosť

Britská vláda začala historické prerozdelenie štátnej správy v prospech Škótska. Plní tak sľub, ktorý Škótom dala pred ich minuloročným referendom o odtrhnutí.

22.01.2015 14:15
debata

Premiér David Cameron vo štvrtok vo vyhlásení uviedol, že nové právomoci priznané Škótsku majú Británii zabezpečiť „jednotnú budúcnosť“.

„Lídri hlavných britských politických strán i ja osobne sme prisľúbili nové rozsiahle právomoci pre škótsky parlament s jasným priebehom a harmonogramom,“ uviedol Cameron. Návrh nového zákona, ktorý má nadobudnúť účinnosť po májových parlamentných voľbách, uvoľní doterajší centralizovaný model správy, čo podľa kritikov môže znamenať začiatok konca Spojeného kráľovstva.

Škótsko, ktoré v septembrovom referende ideu úplnej nezávislosti odmietlo, bude mať pod kontrolou daňovú politiku, bude ovplyvňovať štruktúru sociálnych výdavkov a bude určovať do istej miery aj volebný a rokovací systém regionálneho parlamentu a ďalších orgánov štátnej správy. V Anglicku, Walese a Severnom Írsku už podľa agentúry Reuters zaznievajú hlasy politikov, ktorí žiadajú podobné právomoci.

Hlavné britské politické strany sa dohodli, že návrh zákona o rozšírených právomociach škótskeho parlamentu bude schválený bez ohľadu na výsledok májových volieb. Tento krok uvítala Škótska národná strana (SNP), aj keď sa jej vedenie sťažovalo, že navrhované zmeny nesiahajú dostatočne ďaleko. V rukách Londýna vraj zostalo príliš veľa právomocí.

Líderka SNP Nicola Sturgeonová vyzvala na „naliehavé prehodnotenie“ textu zákona a odstránenie práva veta, ktoré si britská vláda v niektorých oblastiach ponechala.

V referende sa vyslovilo proti nezávislosti Škótska 55 percent hlasujúcich. Škótski nacionalisti hrozia, že môžu vyvolať nový tlak na hlasovanie o nezávislosti. Stalo by sa tak v prípade, že v májových voľbách zvíťazia konzervatívci a v roku 2017 sa v referende o zotrvaní v Európskej únii väčšina Britov vysloví proti členstvu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Škótsko #autonómia