USA a Kuba sa na termíne otvorenia ambasád nedohodli

Diplomati Spojených štátov a Kuby sa vo štvrtok v Havane nedohodli na žiadnom termíne pre znovuotvorenie ambasád.

22.01.2015 20:17
debata (6)

Na tlačovej konferencii to podľa agentúry AFP vyhlásila poradkyňa amerického ministra zahraničia Roberta Jacobsonová.

Jej kubánska partnerka Josefina Vidalová, ktorá má na kubánskom ministerstve zahraničia na starosti záležitosti týkajúce sa USA, uviedla, že normalizáciu vzťahov okrem iného komplikuje aj „nespravodlivé“ vpísanie ostrovného štátu na zoznam krajín podporujúcich terorizmus.

„Nemôžeme povedať, kedy presne sa to stane (otvorenie ambasád). Pracujeme na tom tak rýchlo, ako môžeme,“ uviedla Jacobsonová. Dodala, že veľvyslanectvá budú otvorené vtedy, keď budú „vyriešené všetky praktické problémy“.

Vidalová novinárom oznámila, že popri vymazaniu Havany zo zoznamu krajín podporujúcich medzinárodný terorizmus je potrebné, aby obnovenie diplomatických vzťahov nezasahovalo akýmkoľvek spôsobom do vnútropolitických záležitostí Kuby. Kľúčové je podľa Vidalovej tiež to, aby USA upustili od ekonomickej blokády.

„Bolo to prvé stretnutie. Je to proces,“ povedala Vidalová o rozhovoroch. Dodala, že v nadchádzajúcich týždňoch si USA a Kuba naplánujú ďalšie kolo rokovaní.

V Havane vo štvrtok pokračovali druhý deň historické diplomatické rozhovory medzi predstaviteľmi Spojených štátov a Kuby. Kým stredajšie rokovanie sa týkalo migračnej politiky, v ktorej obe krajiny zastávajú odlišný postoj, štvrtkovou témou schôdzky bola normalizácia diplomatických vzťahov a s tým súvisiace opätovné sprevádzkovanie ambasád.

Jacobsonová po záverečnom rokovacom dni s kubánskymi vládnymi predstaviteľmi z Kuby zatiaľ neodíde, má v pláne tam zotrvať až do soboty. Súčasťou jej ďalšieho programu sú okrem iného stretnutia s predstaviteľmi občianskej a cirkevnej spoločnosti a tiež s podnikateľmi.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kuba #diplomacia