Thajská expremiérka nesmie päť rokov pôsobiť v politike

Thajské úrady uštedrili v piatok zvrhnutej premiérke Jinglak Šinavatrovej dvojitý úder, keď jej zakázali nasledujúce roky pôsobiť v politike a chcú ju začať stíhať pre korupciu, za čo by mohla ísť dokonca za mreže.

23.01.2015 09:22
Thajsko, Jinglak Šinavatrová Foto: ,
Thajská expremiérka Šinavatrová
debata

Tieto kroky by mohli vystupňovať napätie v už aj tak politicky rozdelenej krajine, v ktorej stále platí po májovom puči výnimočný stav. Thajský parlament odhlasoval expremiérke zákaz účasti na politike na päť rokov pre údajnú nedbanlivosť.

Konkrétne ide o nezrovnalosti v štátnych dotáciách určených pre projekt na podporu pestovateľov ryže, ktorý mal pomôcť chudobným farmárom. Krátko pred rozhodnutím parlamentu štátna prokuratúra oznámila, že v prípade podá žalobu. V prípade uznania viny hrozí Šinavatrovej až desaťročný trest.

Thajská armáda rozhodla o celoplošnom vyhlásení stanného práva v máji niekoľko dní predtým, ako sa prostredníctvom puču ujala vedenia krajiny. Reagovala tým na niekoľko mesiacov trvajúce násilné pouličné protesty namierené na zosadenie premiérky Šinavatrovej.

debata chyba
Viac na túto tému: #Thajsko #Jinglak Šinavatrová