Gauck: Vina za vraždy v Osvienčime je súčasť nemeckej identity

Vina za zavraždenie vyše milióna ľudí, ktorého sa dopustili nacisti vo vyhladzovacom tábore v Osvienčime, je súčasťou nemeckej identity. Nemecko má preto morálnu povinnosť snažiť sa zabrániť genocíde kdekoľvek vo svete. V Spolkovom sneme to pri príležitosti 70. výročia oslobodenia Osvienčimu sovietskou armádou povedal nemecký prezident Joachim Gauck.

27.01.2015 12:21
Joachim Gauck Foto: ,
Nemecký prezident Joachim Gauck počas svojho prejavu v parlamente pri príležitosti 70. výročia oslobodenia vyhladzovacieho tábora v Osvienčime.
debata (49)

„Bez Osvienčimu nie je nemeckej identity. Spomienka na holokaust zostáva vecou všetkých občanov, ktorí v Nemecku žijú. Patria k dejinám tejto zeme,“ povedal Gauck. „Hrôza minulosti je stále blízko a zodpovednosť za súčasnosť a budúcnosť je tu väčšia ako kdekoľvek inde,“ dodal.

Podľa prezidenta sa musia Nemci snažiť o to, aby sa podobné udalosti nemohli o pakovať, aj keď sa to nie vždy darí, ako to dokázali napríklad vojny v Rwande, v Kambodži alebo v Bosne. „Ako morálna povinnosť, ako vnútorný kompas je však toto presvedčenie nevyhnutné. Pretože snaha o mierové a spravodlivé spolužitie ľudí a národov je dôležité, možno najdôležitejšie vodítko nášho konania,“ povedal Gauck.

Nemecko má morálnu povinnosť prijímať utečencov

Nemecký prezident tiež zdôraznil, že s ohľadom na svoju minulosť má Nemecko morálnu povinnosť prijímať utečencov, ktorí opustili svoje krajiny z obáv z vojen alebo z prenasledovania. Ohradil sa proti tomu, aby títo utečenci boli odsúvaní na okraj spoločnosti. Podľa neho je úplne neprijateľné, aby proti nim Nemci násilne vystupovali.

„Musíme chrániť ľudskosť. Chrániť práva každého jednotlivca,“ povedal Gauck. „Hovoríme to v dobe, keď sme si v Nemecku znovu vznikli na spolužitie rôznych náboženstiev a kultúr. Spoločnosť, v ktorej všetci chceme žiť, bude prosperovať len vtedy, keď bude dbať na dôstojnosť každého jednotlivca a keď bude solidárna,“ dodal.

Gauck sa v utorok zúčastní medzinárodnej spomienkovej akcie v Osvienčime, ktorá pripomína oslobodenie nacistického koncentračného tábora.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #holokaust #Osvienčim #Joachim Gauck