Schulz varoval Tsiprasa pred vlastnou politikou voči Rusku

Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz v stredu varoval nového gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa pred odchyľovaním sa od spoločného postoja EÚ k úlohe Ruska v kríze na Ukrajine, ktorého prejavom je viacero súborov sankcií voči Moskve.

29.01.2015 13:01 , aktualizované: 13:12
Martin Schulz Foto: ,
Martin Schulz.
debata (181)

Reagoval tak na znepokojenie, ktoré Tsipras vyvolal medzi európskymi partnermi krátko po nástupe do funkcie, keď skritizoval protirusky vyznievajúci dokument Európskej rady označený za spoločné stanovisko lídrov EÚ. Bez povšimnutia nezostalo ani rozhodnutie čerstvo vymenovaného premiéra prijať ako prvého predstaviteľa inej krajiny práve ruského veľvyslanca.

„So zhrozením som zachytil, že Grécko dnes odstúpilo od spoločného stanoviska EÚ voči Rusku,“ povedal Schulz pre nemeckú stanicu ZDF. „Jednoducho nemôžete na jednej strane požadovať od Európy, aby preukázala solidaritu s vašou krajinou, ako to robí pán Tsipras, a potom ako prvý krok v úrade opustiť spoločný európsky postoj.“

Tsiprasovo pohoršenie nad vyhlásením, ktoré naznačuje možné rozšírenie sankcií voči Rusku, sa však podľa samotného premiéra v skutočnosti týkalo spôsobu jeho prijatia. Dokument totiž Európska rada zverejnila údajne bez toho, aby obsah prekonzultovala s Aténami, čo spolupracovníci jej predsedu Donalda Tuska popierajú. Tsipras je podľa portálu EUobserver známy ako proruský politik, o čom svedčí návšteva Moskvy v máji 2014, podpora referenda o odtrhnutí Krymu od Ukrajiny alebo kritizovanie predošlých sankcií voči Rusku.

Nemecký socialista Schulz skritizoval Tsiprasa napriek tomu, že v rovnaký deň mu telefonicky zablahoželal k „historickému víťazstvu“ jeho Koalície radikálnej ľavice (SYRIZA) v nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách. Predseda EP tiež bude prvým vysokým predstaviteľom EÚ, ktorý navštívi Grécko po nástupe novej vlády.

Grécky minister popiera odpor Atén voči protiruskými sankciám EÚ

Nový grécky minister financií počas dňa odmietol špekulácie o tom, že by výhrady Atén voči ukrajinskej politike Európskej únie mohli viesť ku gréckemu vetu protiruských sankcií. Minister Janis Varufakis na svojom blogu napísal, že médiá stanovisko vlády premiéra Tsiprasa skreslili.

Nová grécka vláda sa v utorok dištancovala od kritiky EÚ voči zhoršujúcej sa kríze na Ukrajine a od príprav ďalších možných sankcií proti Rusku. Atény sa šéfke zahraničnej politiky Európskej únie Federice Mogheriniovej sťažovali, že neboli konzultované o úniovom vyhlásení odsudzujúce rastúcu krízu na Ukrajine. Vláda v Aténach na to vraj súhlas nedala.

Podľa tvrdenia Varufakisa výhrady Atén smerovali voči nedostatku konzultácií na pôde EÚ a neboli namierené proti sankciám. Grécke ministerstvo zahraničia odmietlo na žiadosť novinárov „nedorozumenie“ komentovať.

Varufakis napísal, že grécky minister zahraničia Nikos Kotzias v utorok kolegom v kabinete povedal, že sa dopočul o správach, podľa ktorých bolo stanovisko o protiruských sankciách schválené jednomyseľne. „Gréckej vlády sa to nikto nepýtal. Takže problém zreteľne nie je v tom, či naša vláda s novými sankciami proti Rusku súhlasí alebo nie. Problém je v tom, že s naším stanoviskom sa automaticky počíta, bez toho, aby sa nás na to ktokoľvek pýtal,“ uviedol minister financií.

Ako píše agentúra Reuters, názory jeho vládnych kolegov sú ale iné. Minister energetiky Panajotis Lafazanis vyhlásil, že Atény sú proti sankciám a „žiadne rozpory s Ruskom nemajú“. Sám premiér Tsipras sa v deň svojho zvolenia stretol s ruským veľvyslancom.

Tsiprasova strana zvíťazila na základe prísľubu prehodnotenia nepopulárnych opatrení zavedených predošlými vládami v rámci plnenia podmienok čerpania medzinárodnej finančnej pomoci, ktorá pred niekoľkými rokmi zachránila Grécko pred bankrotom.

181 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #EÚ #Martin Schulz #Alexis Tsipras