Rím uznal partnerstvá gejov a lesieb

Večné mesto, srdce katolíckeho sveta, spravilo krok v ústrety párom rovnakého pohlavia. Rímska radnica zaviedla register partnerov, do ktorého sa popri heterosexuálnych pároch môžu zapísať aj homosexuálne.

29.01.2015 15:50 , aktualizované: 30.01.2015 08:58
debata (9)

„Metropola Talianska dáva signál, že v tomto meste je láska pre všetkých rovnaká,“ povedal starosta Ignazio Marino podľa večerníka Corriere della Sera po tom, čo mestskí zastupitelia väčšinou 32 proti desiatim hlasov prijali príslušné uznesenie. „Konečne aj Rím má register občianskych zväzkov. Ide o dlho očakávaný výdobytok, ktorý ho stavia do popredia v rešpektovaní práv jednotlivcov a uznávania ich stabilných citových väzieb,“ dodal Marino.

Rímsky starosta, ktorý si vybudoval povesť bojovníka proti diskriminácii menšín vrátane sexuálnych, chce podľa talianskych médií zriadením registra občianskych zväzkov zatlačiť na premiéra Mattea Renziho. Šéf vlády i stredoľavicovej Demokratickej strany, ktorej členom je aj Marino, vlani vo februári pri nástupe do funkcie sľúbil, že Taliansko začiatkom roku 2015 zavedie inštitút registrovaného partnerstva. Návrh sa však do parlamentu stále nedostal a tak viaceré mestá sa rozhodli očakávaný zákon predbehnúť. Podobné registre, ako je ten rímsky, už fungujú v Miláne i Neapole a včera o jeho zriadení rozhodla aj radnica v Messine.

Aktivisti za práva sexuálnych menšín rozhodnutie radnice búrlivo privítali. V rukách držali transparenty so srdcom a matematickým symbolom rovnosti, aby tak ukázali, že v otázkach lásky a rovnosti práv sexuálna orientácia nehrá nijakú rolu.

Do registra sa môžu zapísať dospelé páry, ktoré spolu žijú aspoň rok a partneri nie sú viazaní v nijakom inom zväzku. Podmienkou tiež je, že osoby, z ktorých aspoň jedna je obyvateľom Ríma, nie sú v pokrvnom ani pestúnskom vzťahu. Na rozdiel od rozvodu manželstva možno registráciu oveľa jednoduchšie zrušiť. Najväčším prínosom zväzku je fakt, že partneri budú zdravotníckymi zariadeniami vnímaní ako blízki príbuzní. Bude im tak zaručený aj prístup k informáciám o zdravotnom stave partnera. Občiansky zväzok má registrovaným partnerom pomôcť prekonať aj ďalšie diskriminačné obmedzenia v oblastiach, ktoré sú v právomoci radnice. Okrem iného ide o spoločné bývanie, sociálne služby (napríklad pri prideľovaní miesta v škôlke pre ich deti) alebo o úľavy z miestnych daní, ktoré prislúchajú rodinám heterosexuálnych pá­rov.

Samotná ceremónia uzavretia registrovaného zväzku sa v prípade záujmu partnerov môže odohrať rovnako slávnostne ako občiansky sobáš. Páry majú možnosť využiť priestory radnice; celý obrad povedie starosta alebo jeho poverený zástupca. Automaticky budú do registra zaznamenané aj mená osôb rovnakého pohlavia, ktoré uzavreli sobáš či registrované partnerstvo v cudzine. Sobáše či registrované partnerstvá môžu homosexuáli uzatvárať už vo viac ako polovici členských krajín EÚ. Konzervatívne Taliansko, podobne ako Slovensko, sa však k ich legalizácii doteraz neodhodlalo.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #homosexuáli #Rím #homosexuálne manželstvá #LGBTI+