Čína varovala Obamu pred stretnutím s dalajlámom

Čína v očividnej kritike na adresu Spojených štátov v pondelok zdôraznila, že nesúhlasí s tým, aby sa vodca akejkoľvek krajiny sveta stretol s tibetským duchovným vodcom dalajlámom. Biely dom totiž minulý týždeň oznámil, že americký prezident Barack Obama sa vo štvrtok vo Washingtone zúčastní na akcii, kde bude prítomný aj dalajláma. O reakcii čínskej vlády informovala agentúra Reuters.

02.02.2015 12:10
dalajláma, pasienky, Bratislava Foto: ,
Dalajláma
debata (13)

„Čína je proti tomu, aby ktorýkoľvek štát alebo vláda využívali tibetskú otázku na zasahovanie do vnútorných záležitostí Číny, a je tiež proti tomu, aby sa vodca akejkoľvek krajiny stretol s dalajlámom,“ uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Chung Lej na pravidelnej tlačovej konferencii.

„Čína dúfa, že USA dodržia svoje sľuby týkajúce sa tibetskej otázky a budú túto tému riešiť na základe podmienok vzájomných vzťahov,“ dodal.

Obama bude 5. februára hovoriť o význame náboženských slobôd na takzvaných Národných raňajkách veriacich vo Washingtone. Pozvaný bol aj dalajláma, ktorý podľa Spojených štátov účasť potvrdil.

Vlani vo februári prezident s tibetským duchovným vodcom, napriek nevôli Pekingu, krátko besedoval; či sa pri súkromnom rozhovore zídu aj tento rok, zatiaľ nie je zrejmé. Biely dom však vo svojom oznámení konštatoval, že Obama má s dalajlámom „skvelé vzťahy“ a že „je pevným stúpencom dalajlámovho učenia“.

Peking obviňuje tibetského duchovného vodcu dalajlámu, ktorý utiekol do Indie po neúspešnom povstaní z roku 1959, zo snáh o odtrhnutie Tibetu od Číny a na jeho stretnutia so svetovými predstaviteľmi vždy reaguje podráždene. Dalajláma obvinenia zo separatizmu opakovane odmieta s tým, že mu ide len o väčšiu autonómiu pre Tibet a o náboženské slobody.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Barack Obama #dalajláma #tibet