Pri europarlamente zadržali Slováka so zbraňou a motorovou pílou

Bruselská polícia v pondelok v blízkosti budovy Európskeho parlamentu zadržala Slováka v maskovacej uniforme, v ktorého aute našla zbraň a motorovú pílu. Kvôli podozreniu, že Slovákovo vozidlo obsahovalo výbušniny, čo sa ale nepotvrdilo, boli v belgickej metropole evakuované tri administratívne budovy Európskeho parlamentu.

02.02.2015 13:26 , aktualizované: 19:08
Belgicko, Európsky parlament, polícia Foto: ,
Policajti a členovia bezpečnostných zložiek stoja pred budovou Európskeho parlamentu v Bruseli kvôli bombového útoku.
debata (71)

Slovák polícii povedal, že do parlamentu prišiel, aby sa stretol s jeho predsedom, dôvod však neuviedli.

Podľa agentúry Belga bol zadržaný slovenský občan narodený v roku 1982, s iniciálami WR, ktorý sa správal podozrivo. Miestne médiá špekulujú, že bol podnapitý. Jeho auto malo poznávaciu značku ZH – Žiar nad Hronom.

Polícia bola k podozrivému privolaná pred 07:30 SEČ tiesňovou linkou.

„Zatkli ho a predviedli na výsluch,“ citovala Belga úrad štátneho zástupcu. „V žiadnej chvíli sa nesprával agresívne. Našli sa u neho kľúče od auta. Jeho výroky neboli dosť jasné, preto bol priestor z preventívnych dôvodov uzavretý. Niekoľko budov bolo evakuovaných a doprava bola odklonená,“ dodali úrady. K podozrivému autu vyslali robota, aby preskúmal, či neobsahuje výbušniny. Policajní pyrotechnici ale žiadnu bombu nenašli a poplach bol odvolaný.

Slovenská konzulka v Bruseli Beata Kostilníková povedala, že o prípade zatiaľ nemá veľvyslanectvo žiadne podrobnosti. Prokuratúra teraz požaduje väzbu pre muža kvôli hrozbe atentátu a nepovolenému držaniu strelnej zbrane. O väzbe by sa malo rozhodnúť v utorok.

Incident vyvolal na mieste paniku a viedol k evakuácii asi 500 ľudí z niekoľkých úradovní parlamentu.

V Belgicku, kde v súvislosti s možnou teroristickou hrozbou platia zvýšené bezpečnostné opatrenia, nešlo v posledných dňoch o prvý prípad podozrivého auta. Polícia v pondelok tiež preverovala ďalšie dve podozrivé vozidlá – v blízkosti veľvyslanectva Spojených štátov a pri justičnom paláci.

„Administratívne budovy, ktoré boli ráno evakuované, sú opäť prístupné. Zamestnanci sa vracajú do kancelárií,“ oznámila koniec poplachu okolo 13:20 SEČ tlačová služba europarlamentu na Twitteri.

V Belgicku a v bruselských európskych inštitúciách platia sprísnená bezpečnostné opatrenia od polovice januára, keď krátko po teroristických útokoch v Paríži miestne bezpečnostné sily zabili dvoch islamistických radikálov v meste Verviers na východe krajiny. Ďalších ľudí, často navrátilcov zo sýrskeho konfliktu, zatkli. Zadržanie ďalších štyroch osôb oznámila belgická polícia naposledy cez víkend po sérii piatkových razií, ktoré sa obišli bez streľby.

Pozornosť venovaná aj nepríliš pravdepodobným hrozbám mala cez víkend za následok napríklad evakuáciu asi 2500 osôb z karnevalu v bruselskom pivovare Belle Vue. V piatok zase pyrotechnici zlikvidovali podozrivý balíček vo vchode jednej z reštaurácií pri bruselskej burze.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #Európsky parlament #teroristická hrozba