Taliansky prezident Mattarella zložil prísahu, sľúbil boj s mafiou

Taliansky ústavný sudca Sergio Mattarella, ktorého poslanci v sobotu zvolili za nového prezidenta, v utorok zložil prísahu a oficiálne sa stal novou hlavou Talianska.

03.02.2015 13:30
Sergio Mattarella Foto: ,
Taliansky nový prezident Sergio Mattarella sľúbil boj s mafiou.
debata (2)

Počas svojho príhovoru k poslancom sľúbil boj proti organizovanému zločinu. Kandidát premiéra Mattea Renziho zároveň označil za „alarmujúce“ rozšírenie mafie z tradičných bášt na juhu krajiny do severotalianskych miest. Nová hlava štátu si taktiež na mušku vzala korupciu. Tá podľa neho „okráda obyvateľov o zdroje, ktoré im patria, a znechucuje trhy, čím trestá čestných a schopných ľudí“.

Mattarella, nástupca Giorgia Napolitana a v poradí 12. prezident Talianska od konca druhej svetovej vojny, je 73-ročný rodák zo sicílskeho Palerma. V politike pôsobí dlhé roky a v minulosti zastával aj ministerské posty.

Ako šéf rezortu obrany vo vláde premiéra Massima D'Alemu v roku 1999 okrem iného podporil zásah síl NATO vo vtedajšej Juhoslávii vedenej Slobodanom Miloševičom. Následne pôsobil ako poslanec a spoluzaložil súčasnú vládnu Demokratickú stranu. V roku 2011 ho parlament zvolil za ústavného sudcu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #prezident #Sergio Mattarella